Ali lahko preživi razmerje brez seksa?

Veza bez seksa

Mnogi pari se vsakodnevno soočajo z različnimi seksualnimi težavami in problemi, način, kako se spopadamo z njimi, pa lahko potencialno pripelje do popolne odsotnosti spolnih aktivnosti. Kako prepoznati, preprečiti in zdraviti razmerje brez seksa? Kako pride do zmanjšanja spolnosti v razmerju?

Resnica je, da so v vseh razmerjih boljša in slabša obdobja, ki vplivajo na vsak vidik odnosa, tudi na spolnost. Veliko parov se danes sooča s celotnim nizom spolnih težav; nestrinjanje glede kakovosti odnosa, medsebojna zamera glede pogostosti spolnih aktivnosti, nerazumevanje glede potreb in želja, hitri in stresni način življenja, živčnost, nepravilna prehrana, napetost, obremenjenost z obveznostmi, delom… Vse to so težave, ki resno lahko (in bodo, če jih ne sanirate pravočasno) ogrozile spolno življenje in pripeljale celo do popolne odsotnosti spolnih aktivnosti.

Če eden od partnerjev iz kakršnega koli razloga izgubi voljo, željo in potrebo po kakršni koli obliki spolnega delovanja, medtem ko drugi partner še vedno ima spolne apetite, je neizogibno, da bodo nastali težave.

Zakaj je seks pomemben?

Čeprav obstajajo izjeme v obliki aseksualnih razmerij (ki niso tema tega članka), seks v razmerju zavzema izjemno pomembno mesto, pogosto opisano z enostavno frazo – “vse je v redu, ko je prisoten, vendar nič ni v redu, ko ga ni”. Seks ni le preprosto izpraznitev energije in spolnega nabojnega, niti zgolj sredstvo za individualno zadovoljstvo. Poleg čustvene povezanosti je za razmerje pomembna tudi fizična, torej spolna bližina.

Za zdravo dinamiko v odnosu je morda celo pomembnejši občutek medsebojne privlačnosti in izražanje ljubezni skozi fizični stik (kot so mimobežni dotiki, poljubi, objemi, božanje), pri čemer je seks logično nadaljevanje. Če ta oblika navezanosti oslabi ali izgine, je potreben pogovor, saj lahko to kaže na prihodnje spolne težave.

Kdaj je seks manj pomemben?

V daljših razmerjih, kjer začetna strast slabi, vendar jo nadomesti spoštovanje, ljubezen in želja, da se medsebojno osrečujemo in dobro delujemo skupaj, če so ravni libida enako nižje, seksa ni treba siliti. Če oba partnerja čutita, da prejmeta dovolj pozornosti in ne želita več seksa, niti ne čutita, da sta prikrajšana ali zanemarjena, seks ne sme biti obveznost.

Seveda je tudi takrat pogovor o seksu s partnerjem nujen, saj če smo sami zadovoljni s kakovostjo in količino seksa, to ne pomeni, da se tako počuti naš partner. Če nenadoma oslabi naš spolni nagon in izgubimo željo po seksu, bo partner brez pogovora čutil neprijetno, zanemarjeno, neprivlačno ali pa bo krivdo pripisoval sebi, čeprav razlog za spolno neaktivnost sploh ne bo nič od naštetega.

Kako se soočiti s problemom?

Prvo in najpomembnejše je, da se pogovorite s partnerjem. Če seksualno življenje trpi zaradi zunanjih vplivov (službe, dodatnih aktivnosti, izhodov, otrok …), je treba skupaj ugotoviti, kako lahko “ustvarimo” čas samo za naju. Ta čas ne pomeni prisile za seks pod vsako ceno, ampak ga lahko izkoristimo za medsebojno povezovanje, nežnost in prebujanje spolne želje, kar lahko, a tudi ne nujno, vodi k seksu.

Če so vzroki za spolne težave notranji, torej izvirajo iz vas samih, je treba ugotoviti, kako je do njih prišlo in kako jih odpraviti. Razlogi se lahko skrivajo v vašem odnosu na splošno – v prepirih, nezadovoljstvu, nečem resnejšem. Partner, ki je iz nekega razloga izgubil voljo in željo po seksu, bi moral iskreno izpostaviti svoje razloge, kolikor neprijetni ali težki ti že so, saj je to edino pravilno in pošteno do druge osebe v razmerju.

Vzroki za zmanjšanje seksa se lahko skrivajo tudi v fiziološki naravi – hormonsko neravnovesje, ki povzroči zmanjšanje libida, erektilna disfunkcija, bolezen. V teh primerih se priporoča posvetovanje z zdravnikom, da se določi ustrezno zdravljenje.

Obstajajo tudi obdobja, ko do zasičenja s seksom pride na videz brez “krivca”, kjer oba partnerja čutita določeno utrujenost, njun libido je nizek in seksa se ne pristopata z običajno željo in strastjo. Najpogostejši razlog je spolna monotonija, zasičenost vedno enakimi spolnimi praksami, kjer je vse predvidljivo in kjer primanjkuje vzburjenja. V tem primeru se pogovorite o možnostih, kako osvežiti seks in ga ponovno narediti vznemirljivega, bodisi da v odnos vključite igrače, preizkusite nove položaje ali seksi dejavnosti, ali pa preprosto izstopite iz rutine.

Ne glede na to, ali je razlog monotonija, stres, obveznosti ali bolezen, lahko sprememba spolne rutine prinese samo dobro – nekaj novega in vznemirljivega vas bo ponovno povezalo, odkrilo novo lepoto odnosa in prebudilo željo, zlasti če razširite spekter in namesto seksa v smislu penetracije poudarite predigro, oralni seks, masturbacijo in druge vidike spolnega odnosa.

Koliko dolgo je “normalno” biti brez seksa?

Same brojke niso tako pomembne – pomembna je vaša interakcija. Ali se pogosto prepirate? Ali je partner manj zainteresiran za kakršno koli oblik spolne aktivnosti, vključno s taktilnostjo, ali se počuti pod stresom, kako delujete v neseksualnih situacijah?

Za nekatere pare so obdobja brez seksa, tudi več tednov, nekaj nenavadnega in popolnoma nesprejemljivega, drugim pa celo več mesecev – zato je “normalno” samo tisto, kar je vam normalno in sprejemljivo.

Spolna aktivnost, karkoli že dejansko pomeni ta izraz, je nujen del vsakega odnosa in razmerje, v katerem je pogostost seksa težava za eno stran, zagotovo bo privedla do prepirov in nezadovoljstva. Ena stran se bo počutila prikrajšano in nezaželeno, druga pa bo imela občutek, da jo nekdo sili v nekaj ali da je seks postal obveznost namesto užitek. Zato je z razgovorom in aktivnim prizadevanjem potrebno doseči določeno spolno ravnovesje, ki bo zadovoljilo oba partnerja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.