BDSM & bondage vse kar morate vedeti

BDSM & bondage vse kar morate vedeti

BDSM (Bondage, Discipline, Dominance, Submission, Sadomasochism) ali bondage je pojem, ki ga bi lahko opisali kot dajanje in prejemanje spolnega užitka skozi dominacijo ene osebe in podrejanje druge.

Ta vrsta spolnega izraženja temelji na prostovoljni odločitvi, varnosti in medsebojnem zaupanju vseh vpletenih in na koncu tudi dajanju in prejemanju užitka.

BDSM kot spolni odnos in kot način življenja je obdan s številnimi tabuji, nerazumevanjem in negativnimi stališči. Zato je tudi osnova tega odnosa, da vsaka oblika spolne aktivnosti temelji na prostovoljnem odnosu z naprej določenimi in dogovorjenimi pravili.

Še do nedavnega se je pojem »Bondage« v popularni kulturi in v družbi povezoval z nekaj perverznega, čudnega in kinky, a potem je prišla knjiga, ki je vse to spremenila – 50 odtenkov sive avtorice E. L. James. Od takrat so bondage in druge »kinky« spolne prakse postale mainstream – in dogaja se drugačna spolna revolucija.

Postalo je sprejemljivo in običajno se je pogovarjati o tem, koliko nam je všeč šeškanje o ritki ali o tem, da želimo poskusiti vezanje.
Ta »vanilja« bondage je mogoče kilometre daleč od tistega, ki ga prakticirajo »pravi« pripadniki BDSM skupnosti, a ne obstaja »pravi« ali »napačen« bondage. Pravi je tisti, ki odgovarja vam in tak, kot ga ustvarite vi in vaš partner. Vse kar je varno in dogovorjeno in pri čemer se počutite prijetno, je v redu.

Bondage lahko pretrese spolno enoličnost, doda čisto novo dimenzijo dobremu seksu ter nam omogoči, da svojega partnerja ponovno spoznamo in si ustvarimo z njim povsem nov odnos. S prepustitvijo bondageu lahko bolje spoznamo sebe in odkrijemo, zakaj nas, na primer, nekaj vzburja, ali zakaj naj vzburja ravno na določen način.

Ste zainteresirani? Vklenimo strah v lisice, kaznujmo sramežljivost, dajmo ball gag na predsodke, spravimo sami sebe iz dolgočasne cone udobja in poskusimo nekaj novega!

Bondage & BDSM izrazi

Najprej spoznajmo izraze, ki se pojavljajo pri BDSM ali bondageu.

BDSM je kratica, ki v šestih besedah opisuje spolni svet, v katerem vlada disciplina, dominacija in podrejenost, v katerem se prepletajo igre vladanja in ponižnosti in vse to za dosego užitka.

B/D (bondage/discipline) označuje vezanje in disciplino, a osnovni smisel bondage odnosa je doseganje kontrole in dominacije.

D/S (domination/submission) ali dominacija proti podrejenosti.

S/M (sadism/masochism) je kratica za užitek pri povzročanju bolečine (sadizem) in užitek pri prejemanju bolečine (mazohizem). V tem smislu med BDSM odnosom enemu od prisotnih užitek predstavlja povzročanje bolečine a drugemu bolj prejemanje bolečine.

Dominantnost – je absolutna kontrola nad drugo osebo, brezpogojno vladanje, delovanje in odločanje.

Submisivnost – ali podrejenost je popolno prepuščanje dominantni osebi, njenim zahtevam, delanjem in željam.

Sadizem – doživljanje užitka zaradi povzročanja bolečine.

Mazohizem – nasprotje sadizma, doživljanje užitka med prejemanjem in predajanjem bolečini.

Vezanje – je ena od oblik fizičnega zadrževanja, ki ga spremljajo aktivnosti, ki jih dominantna oseba dela nad submisivno s ciljem obojestranskega užitka.

Spankanje (šeškanje) – je »ploskanje« z roko po ritki ali tudi z drugimi predmeti (npr. z biči) in tudi po drugih delih telesa.

Bondage – korak po koraku

Odkrivanje bondagea v zvezi je lahko malce neprijetna izkušnja – kot pri vsem novem, priznanje partnerju, da želimo poskusiti kaj novega je lahko zelo spolzek teren. Kaj, če ga/jo prestraši kar nam je všeč? Kaj, če ne vemo, kje je naša meja?

Kako začeti pogovor

Vsekakor je priporočljivo, da se pogovorite, preden se odločite pojaviti v lateks obleki s setom verig. Ampak kako začeti pogovor?

Majhen plonkec za vas:
– »wow, res me zanima, kako to, da preveza za oči zaostri druga čutila?«
– »dobila boš po ritki«
-» meni se zdi kul ideja, da bi mi dal lisice in, da ne morem nič …«
-»kakšne se ti zdijo te fore z vezanjem na Libido.si?«

Raziskovanje bondage-a se začne s pogovorom. Ko smo popolni začetniki, je nemogoče poznati meje ali razumeti, kje je naša cona užitka. Mogoče vam je seksi ideja o nošnji preveze za oči, ampak, ne želite biti zvezani?

Pogovarjajte se o svojih fantazijah, bodite iskreni in predvsem odprtega uma. Odkrivate en povsem nov pogled na vašo spolnost in zato bodite povsem iskreni s sabo in s partnerjem.

Kaj vas zanima?

Pogovor začnite s splošnimi temami. Odlično je začeti s tem, kaj vas bolj privlači – dominacija ali podrejenost? Obstajajo kakšne spolne fantazije ali fetiši, ki jih želite uresničiti? Želite občutiti fizično bolečino, biti zvezani, povzročati bolečino, služiti nekomu? Čim bolj jasno vizijo imate, toliko bolj bo prijetna vaša izkušnja.

Ni nujno, da napišete scenarij, dovolj je, da se jasno in nedvomljivo dogovorite, kaj želite in kaj nikakor ne pride v poštev. Ne sme priti do nesporazumov.

Imejte na umu, da obstajajo določeni stereotipi o bondageu – če ste dominanti ne pomeni, da ne smete prejemati bolečine, niti to da če ste dominantni ne pomeni, da morate nuditi bolečino samo drugim. Ustvarite svoj scenarij in ne obremenjujte se s tem, kako bi nekaj »moralo« izgledati.

Varne besede

Preden začnete, se dogovorite o varnih besedah. Vloga varnih besed je zaustavljanje, upočasnjevanje ali nadaljevanje z neko določeno aktivnostjo med odnosom. Besede morajo biti vnaprej dogovorjene in one so edino vodilo za usmerjanje med odnosom.

Ne priporoča se uporaba besed, kot so »ne« ali »ustavi se« ker si s tem prikrajšate igranje, da je nekaj prepovedano (roleplay), kar je veliki turn-on. Raje izberite sestavo semaforja (zeleno – nadaljuj ali močneje, rumeno – upočasni ali ustavi se, rdeče – takoj nehaj) ali izberite besede, ki nikakor ne spadajo v spolni žargon – recimo: jagoda, borovnica ali limona.

Ko pride do uporabe varnostne besede se ustavi stimulacija, odstrani vezanje in prenehajo vloge. Če je oseba iz bilo katerega vzroka vznemirjena jo pustite, da se pomiti in potem se obvezno pogovorite o vzroku vznemirjenosti in nudite ji podporo.

Štirje favoriti za začetnike

Bondage je kot smo že navedli zelo osebna izkušnja in vsak bo k njej dodal, kar mu/ji je všeč, a ti so favoriti, ki je najpogosteje srečujemo:

1. Lisice
Hidden Desire - Usnjene lisice za gležnje

Absolutni must have izdelek za vse, ki jih zanima bondage in igra čutil. Lisice, kovinske ali iz mehkega, bolj fleksibilnega materiala, nudijo velik niz možnih roleplay scenarijev in so odličen dodatek za vse vaše bondage fantazije.

2. Preveza za oči
Hidden Desire – Preveza za oči iz usnja

Tako enostavna zadeva, a spet tako močna – preveza za oči, ali uporabite svilen šal ali kupljeno prevezo vam bo nudila povsem nove dražljaje. Z odstranitvijo vida postanejo druga čutila bolj močna in ostra – vsak dotik je bolj intenziven, a okus močnejši in bolj stimulativen. Umetnost igre čutil s pomočjo preveze postaja boljša skozi vadbo, zato se igrajte, odkrivajte in postali boste boljši.

3. Žgečkalnik
TABOOM Luxury - Feather Tickler

Žgečkalnik je idealni spremljevalec lisicam in prevezi za oči. Z odstranitvijo vida in omejenim premikanjem postane koža izjemno občutljiva in reakcije na žgečkalnik bodo zelo vzburljive.

4. Flogger / bič
Bondage Couture - Flogger

Kakor z žgečkalnikom, lahko s floggerjem dražite občutljivo kožo in raziskujete sladko mejo udobja in bolečine in ko se partner sprosti, ga/jo lahko malce plosknete po stegnih ali zadnjici.

Želite samo začiniti seks, a vas bondage ne zanima?

Ni problema. Bondage igračke nudijo številne možnosti tudi parom, ki jih ne zanima bondage a želijo dodati različne dražljaje, narediti predigro vzburljivo ali začiniti seks na splošno.

Pojdite počasi in spremljajte partnerja

Brez obzira, tudi če je vse dogovorjeno ne pozabite komunicirati med odnosom. Oba bosta vzburjena, nepotrpežljiva in radovedna, a vedno imejte na umu partnerja in njegove reakcije.

Ne skakajte z enega scenarija ne drugega, ampak en scenarij razgradite, poskušajte, vzburjajte domišljijo in se prepustite. Najprej ne boste poznali svojih meja, niti partnerjeve, zato pojdite počasi in pazljivo.

Usmerjajte partnerja in mu povejte, kaj vam odgovarja z besedami, kot so »hitreje«, »počasneje«, »močneje« in »nežneje«.

Spremljajte partnerjeve reakcije – če je užival in vam pokazal, da uživa ter postane naenkrat tišji ali se odmika, upočasnite ali popolnoma nehajte in vprašajte, kaj je narobe.

Tudi če ste popolnoma prepričani, da uživa vsake toliko naredite odmor. Odmor, pri kateri bo čakal na vašo naslednjo potezo, ga bo še bolj vzburila.

Po prvi izkušnji

Res je, čas je za pogovor. Prva izkušnja kakšna koli je bila, bo potrebovala poboljšanje in usklajevanje in zdaj je pravi čas, da se detajlno pogovorite kaj vam je bilo všeč, kaj ne, kaj bi ponovili in kako bi nekaj naredili drugače.

Nekaj, kar vam je bilo všeč, boste verjetno vključili na svoj običajni seksualni jedilnik in tudi dobro je tako – ker to pomeni, da ste razširili vidike in začinili zvezo in to je vedno dobra stvar.

Razbijmo še nekaj mitov

Sam dominantno – submisivni odnos in prakticiranje tega so še vedno v precej slabi luči, kar je verjetno rezultat premalo znanja o tej obliki spolnega zadovoljstva in tudi nizov napačnih predstav.

Nekatere teorije pravijo, da BDSM, kot del spolnega odnosa ne more rezultirati z zadovoljstvom obeh partnerjev: nepoučeni mislijo, da je užitek prisoten samo pri dominantni osebi in da je cel odnos odvisen o željah in potrebah dominantnega partnerja, kar je absolutno nepravilno.

Prav podrejena oseba določa smernice in meje med odnosom glede na svoje ugodje in v svoji vlogi doživlja popolno zadovoljstvo in v resnici upravlja cel odnos.

Zdrav BDSM odnos pravzaprav temelji na mejah podrejene osebe, zaradi česar je njena moč veliko večja in ona je ta, ki vodi igro in kontrolira celoten odnos. Meja podrejenosti in dominantnosti je v resnici mnogo bolj nejasna, kakor vsi mislijo zahvaljujoč popularnim prikazom.

Naslednji predsodek, ki spremlja pojem in to obliko spolne aktivnosti je njegova povezava z nasiljem. BDSM je pred vsem drugim spolna igra in je njen cilj užitek in ne poškodovanje. Ni poanta v tolčenju partnerja. Grobost je zaželena zaradi tiste težko določljive meje med ugodjem in bolečino.

Vsi, ki se boste odločili preizkusiti kakšno obliko dominantno-submisivnega odnosa naj vas ne preseneti želja po ponavljanju tega nenavadne izkušnje, ki, ne bojte se, ni perverzija in niti bolečina, ampak malo drugačen način nudenja in prejemanja spolnega užitka in tudi posebna oblika povezanosti med partnerjema.

Ljubitelji bondagea, bolj kot same ideje povzročanja ali prejemanja bolečine za pomoč pri spolnem zadovoljstvu, poudarjajo pozitivne psihične učinke, ki pridejo iz njega.