Prezgodnja ejakulacija in kako jo premagati

preuranjena ejakulacija

Prezgodnja ejakulacija je eden izmed najbolj pogostih seksualnih problemov pri moških – nekatere raziskave trdijo, da se zgodi vsakemu moškemu vsaj enkrat v življenju.

Kaj je prezgodnja ejakulacija?

Nasprotno s pogostimi miti, prezgodnja ejakulacija ni vedno zdravstveni problem in ni je potrebno vedno zdraviti na tak način. Laično rečeno, ena lastovica ne naredi pomladi – zato, če se ne dogaja redno ali traja več časa, ni razloga za zaskrbljenost. Tudi nasprotno trditvam, prezgodnja ejakulacija se ne dogaja samo mladim moškim – nek odstotek moških v vseh starostnih razredih ima probleme s prezgodnjo ejakulacijo.

Prezgodnjo ejakulacijo lahko imamo za zdravstveni problem če:
– se ejakulacija nikoli ali skoraj nikoli ne more kontrolirati med spolnim odnosom
– prihaja do občutkov sramu, stresa ali frustracije in pogostega izogibanja spolnih odnosov
– se ejakulacija vedno ali skoraj vedno zgodi v manj kot minuti penetracije z minimalno stimulacijo

Prezgodnja ejakulacija ni vedno zdravstveni problem – večina moških se sreča s kratkotrajno prezgodnjo ejakulacijo in to je povsem normalno in običajno. Dva izmed razlogov sta tudi stanje velike vzburjenosti ali daljše obdobje brez seksa.

Z druge strani pa je veliko število moških strah, da imajo problem s prezgodnjo ejakulacijo, ker mislijo, da bi morali zdržati veliko več časa, zaradi tega je mogoče njihova partnerica ali partner nezadovoljen, ampak taki strahovi so običajno neutemeljeni. Običajno traja spolni odnos med 5-7 minut in zato je prav, da se predigre ne pospešuje ali preskoči.

Vrsti prezgodnje ejakulacije

Prezgodnja ejakulacija je lahko stalna ali pridobljena. Stalna prezgodnjo ejakulacijo je tista, ki traja celo življenje oziroma je prisotna že od začetka spolne aktivnosti. Pri takšnih celoživljenjskih tegobah vse oblike spolne aktivnosti (masturbacija in odnosi) privedejo do nekontrolirane prezgodnje ejakulacije pred eno minuto penetracije.

Pridobljena ima enake simptome, kot celoživljenjska, ampak se začne dogajati v nekem trenutku v življenju po obdobju brez podobnih problemov. Pri njej je potrebno prepoznati pod katerimi vzroki se je začela dogajati in odkriti okoliščine, ki so do nje privedle. Če se ejakulacija začne dogajati pred 3 minutami penetracije, lahko govorimo o pridobljeni prezgodnji ejakulaciji in potreben je obisk pri urologu, ker so lahko razlogi zdravstvene narave.

Vzroki in tveganja

Vzroki za prezgodnjo ejakulacijo so psihične, biološke ali fizične narave ampak ni še znan točen vzrok. Druge stvari, ki lahko prispevajo k razvijanju prezgodnje ejakulacije so zdravstveni problemi – v prvi vrsti stres. Stres, ne glede na katero področje življenja je vezan (poslovni, družinski, denarni …), onemogoča popolno sprostitev in prepustitev seksu in povzroča izgubitev fokusa. Problemi s srcem tudi lahko pripomorejo, ker se lahko med odnosom pojavi anksioznost, ki privede do želje za čim hitrejšo ejakulacijo.

Psihični vzroki
Psihični vzroki prezgodnje ejakulacije pogosto izvirajo iz prvih seksualnih izkušenj v puberteti. Pomanjkanje zasebnosti v mladosti je pri mnogih moških kasneje privedla do navade do pospešene in hitre ejakulacije, da jih nihče ne bi videl in ulovil pri delu.

Drugi vzrok je občutek krivde povezan z lastno seksualnostjo. Krivda v teh situacijah je prisotna v vseh pogledih seksualnosti in vse seksualne aktivnosti so dojemane, kot slabe ali umazane in zato morajo biti čim prej končane, kar ima za posledico refleks prezgodnje ejakulacije.

Kasneje v življenju lahko pride do prezgodnje ejakulacije zaradi stresa ali nervoze povezane z seksualne vrline in spretnosti. Problemi v zvezi so tudi lahko vzrok, predvsem, če se ta problem ni pojavljal v prejšnjih zvezah ali z bivšimi seksualnimi partnerji. Prepiri in problemi s trenutnim partnerjem lahko privedejo do tega problema ali so vzrok.

Erektilna disfunkcija je lahko tudi vzrok prezgodnje ejakulacije. Moški, ki imajo probleme s dobivanjem in ohranjanjem erekcije lahko podzavestno dobijo navado za pospešeno ejakulacijo, da bi lahko končali odnos od začetka do konca, kar privede do refleksa, ki ga je težko spremeniti.

Biološki vzroki
Dva najbolj pogosta biološka vzroka prezgodnje ejakulacije sta – povečana občutljivost penisa in/ali nizka raven serotonina v možganih. Ostali vzroki na katere nas lahko opozori zdravnik so:

– poškodba živca med kirurškimi posegi
– nenormalna raven hormonov
– nenormalna raven transmiterjev (kemijskih spojin) v možganih
– nenormalen refleks aktivnosti ejakulativnega sistema
– problemi s ščitnico
– vnetje prostate ali uretre
– genetska nagnjenost

Kako premagati prezgodnjo ejakulacijo

Ker so vzroki za prezgodnjo ejakulacijo pogosto nejasni in večstranski je tudi zdravljenje strategija poskušanja in napak, dokler se ne najde rešitev za individualen primer.

Prvi korak, ki se priporoča vsem, ki imajo problem s prezgodnjo ejakulacijo so enostavne vaje. Uro ali dve pred spolnim odnosom se priporoča masturbacija, da bi odnos trajal dlje in da bi se omogočila večja kontrola nad ejakulacijo. Če so vzroki psihične blokade ali občutek sramu pred partnerico ali partnerjem se priporoča iskren pogovor in prakticiranje ostalih vidikov seksualnosti, namesto penetracije, ter tudi raziskovanje novih seksualnih aktivnosti. Podaljšajte predigro, poskusite nekaj novega, poskusite skupno ali istočasno masturbacijo, več časa namenite oralnemu seksu in podobno. Na ta način boste zmanjšali tremo in znižali pritisk na sam odnos, ter istočasno nudili užitek partnerju. Pridobivate tudi na seksualni samozavesti, ki je temelj seksualno ozaveščenih ljudi.

Tehnika prenehanja
Tehnika s katero se pri masturbaciji uči prenehanje stimulacije v pravem trenutku, da se prestavi orgazem. S pomočjo te vadbe (pogosto imenovane Edging) se uči prepoznavanje »točke brez povratka«, trenutek v katerem se zgodi ejakulacija, če prenehamo s stimulacijo. Z masturbacijo moški vadi prepoznavanje občutka pred »točko brez povratka«, da lahko pravočasno neha. Ko občutek skorajšnjega orgazma izgine je potrebno nadaljevati s masturbacijo in se ponovno privesti tik do orgazma in ponovno nehati. To vadbo lahko ponavljate nekajkrat do orgazma. Da je vadba dolgotrajno delujoča je pomembno, da jo redno izvajate (primer: vsak drugi dan) in da se učite prepoznati reakcije telesa pred orgazmom.

Tehnika stiska
Druga oblika tehnike prenehanja je tehnika stiska. Mnogi zdravniki priporočajo to tehniko izmenjevanje pavze in pritiska na penis, kot kontrolo ejakulacije. Tehnika se izvaja v 3 korakih:
– odnos se začne, kot običajno, skupaj s stimulacijo penisa in prekinitvijo neposredno pred orgazmom
– potem se glavico penisa stisne in stisk drži nekaj sekund, dokler občutek za ejakulacijo ne izgine
– po popustitvi stiska se počaka 30 sekund in potem se ponovno začne odnos. Stisk penisa je oslabil erekcijo, zato se ona mora vrniti. Če se občutek za ejakulacijo ponovno pojavi prezgodaj, se postopek ponovi.

S ponavljanjem teh vadb v daljšem časovnem obdobju se poboljša kontrola ejakulacije. Ostali načini prestavljanja ejakulacije povečujejo efekt vadb in lahko v krajšem času prinesejo boljše rezultate, ko tudi psihično zadovoljstvo in samozavest.

Penis prstan in prevleke za penis
Prstan iz raztegljivega materiala se postavi na penis v erekciji in ta pomaga pri zadrževanju krvi in prestavlja orgazem, zato je zelo dobra rešitev za erektilno disfunkcijo in prezgodnjo ejakulacijo, na isti princip delujejo tudi prevleke za penis.
Z uporabo takih proizvodov se zmanjšuje psihični pritisk, zato jih je priporočljivo uporabljati vzporedno z vadbami za prestavljanje ejakulacije, da so dolgoročni rezultati še boljši.
Kondomi tudi zmanjšujejo občutljivost penisa, zato jih je koristno uporabljati pri vadbah prestavljanja orgazma.

Keglove vaje
Keglove vaje niso samo za ženske. Kot ženske naj tudi moški začnejo z lociranjem mišice, ki zaustavlja tok pri uriniranju, in potem naj stiskajo in popuščajo to mišico.
Več o Keglovih vajah lahko preberete tukaj. Redna vadba te mišice dolgoročno vodi k močnejšim orgazmom in tudi večjo kontrolo nad ejakulacijo.

Delay geli, kreme, pršila
Poskusite lahko tudi različne delay gele na zeliščni bazi, ki zmanjšajo občutljivost penisa. Majhna količina se nanese na penis od 10-15 min pred odnosom, da se vpije in začne delovati. S sredstvi za zmanjšanje občutljivosti je nujna uporaba kondoma, da sredstvo ne deluje tudi na partnerico/partnerja.

Alternativna medicina
Alternativna medicina, v tem primeru joga, lahko v kombinaciji s pravilno prehrano revitalizira libido in pomaga pri prestavljanju ejakulacije. S kontroliranjem dihanja, ki je pomemben del joge, je mogoče doseči boljšo kontrolo nad svojim telesom, in tako se tudi naučiti kontrolirati orgazem. Vaje dihanja lahko delajo tudi popolni začetniki – na primer, med masturbacijo ali seksom dihajte globoko, zadržujte dih nekaj sekund in dolgo (okrog 5 s) izdihnite.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.