Ali se pogovarjata o seksu?

Razgovarate li o seksu

Večina parov to počne, vendar redki izmed njih govorijo o tem: seksu.
Raziskave dokazujejo, da več kot polovica moških in žensk niso zadovoljni s svojim spolnim življenjem in, da je vsaka peta veza – veza brez seksa.

Seks je izjemno pomembna komponenta v vezi, vendar ga mnogi pari vseeno ne postavljajo pod prioritete. Pari dopuščajo, da služba, otroci, telovadnica, družabna srečanja, televizija, internet in hišna opravila dominirajo kot prioritete in tako jim ne ostane časa za seks. To je velika napaka. Seks je eden od osnovnih komponent, ki drži par skupaj. Pari, ki ne uspejo romantično in spolno vezo postaviti pod prioriteto, se najpogosteje konča z razhodom.

Ugasnita televizijo in se pogovarjajta, crkljajta, zbližajta se, naj bo seks prioriteta, pa čeprav se morata v naprej dogovoriti za termin. Dovolita si spontani seks, pošljite svojemu partnerju sporočilo tekom dneva, da ga zvečer pričakujete, ljudje imajo radi pričakovanja, naj celoten preostanek dneva razmišlja o prihajajočem večeru.

Seks je pogosto občutljiva tema, ki spodbudi občutke nezadostnosti in sramu. Za večino, je toliko vsega na kocki, da pogovor o seksu enostavno ne more biti naraven in spontan. V pogovoru o spolnih željah in preferencah, naša samopodoba visi na nitki. Praktično vsi se bojimo, obsojanja v takšnih situacijah. Moški razvijejo strah pred tem ali bodo lahko zadovoljili partnerko in da ne bodo obravnavani kot “moški”, ženske pa občutek, da niso privlačne in zaželjene, jemljejo zelo resno v vseh življenskih obdobjih. Vsako spolno ocenjevanje ali dvomi imajo lahko dramatičen vpliv na partnerjevo samopodobo.

Ko se s partnerjem odločita za pogovor o seksu, imejte v mislih teh nekaj napotkov.

Pomemben je čas

Ni dobra ideja izpostavljati temo seksa med seksom (to ni isto kot pogovarjanje o seksu po seksu, ki zbližuje partnerja). V kolikor želite govoriti o nekih nerešenih vidikih vaše spolne veze ali razočaranja in frustracij, med seksom zagotovo ni pravi čas za to diskusijo. Prav tako ni dobro govoriti o zapletenih temah pred spanjem. Idealen čas je čez dan, da se obema pogovor “usede” do večera, saj bi lahko v nasprotnem primeru ta dan, sicer odvisno o vaših novih spoznanjih in preferencah partnerja, lahko bil napet.

Bodite iskreni

Če želite odpreti novo temo, bodite odkriti, iskreni in jasni. To se morda sliši kot zdrav razum, vendar mnogi ljudje na koncu “govorijo v šifrah” ali pa omenijo samo del problema.

Izogibajta se prelaganju krivde in napadanju

Enostavno bi bilo nasloviti to temo z “zakaj ti vedno želiš…” ali “ti vedno začneš nekaj ko…”, ko se oseba počuti napadeno, bo reagirala s samoobrabmo, to je del naše narave. Med pogovorom, govorite o sebi, o svojih izkušnjah, svojih občutkih. Mogoče bo to z nekim delom zadelo vašega partnerja, vendar vas bo slišal in začel razumeti.

Postavljajte vprašanja

Izrazite željo, da želite slišati njihovo stran, njihov zorni kot vam mora biti jasen.
To je posebej dober nasvet, v kolikor imate partnerja, ki ne želi takšnih pogovorov.
Postavite vprašanje kaj ima vaš partner rad in česa ne mara.

Poslušajte pazljivo skozi celoten pogovor

Upočasnite in resnično poslušajte svojega partnerja, to bo umirilo situacijo, brez čustvenih izpadov. Bolj kot se upirate, manjše so možnosti za ugodno rešitev.

Pokažite spoštovanje

Ne žalite svojega partnerja in ne predvidevajte, da on/a ve kaj vi mislite. Prav tako jih ne prekinjajte, med govorom.

Pokažite zanimanje za novo idejo

Tudi če niste prepričani, da vam bo všeč, vseeno poskusite novo stvar,pa kakor koli na koncu izpade, izpostavite to naslednjič, ko bosta govorila o seksu.

Ne silite

Nikoli ne poskušajte, prisiliti svojega partnerja, da naredi nekaj kar mu ni po volji, ali mu vzbujati občutek krivde glede njegovih občutkov in preferenc. Ljudje na pritisk običajno reagirajo z uporom.

Obrnite na humor

Rešitev, da se otresete treme pred pogovorom o seksu je ta, da vse skupaj obrnete na humor.
Primerna šala na nek skupni dogodek bo sprostila vzdušje.

Ko nadaljujeta s pogovorom, bi se morala pogovoriti o svojih preferencah in stilih, ter odkriti za kaj je, in za kaj ni zainterisiran vaš partner.

Strasten & grob seks
Spogledovanje in poredni pogledi, popularni “quickie”, užitek seksa zaradi seksa samega, do blagega “spenkanja”, držnje za lase ali roke med samim seksom

Nežen seks
Lahkotni, romantični, čustveni dotiki, ki vključujejo masažo, nežne dotike in vzajemna masaža

Šaljenje
Hecanje in smejanje en drugemu v postelji, zabavanje en drugega

Fetiši
Tega verjetni ni potrebno podrobno razlagati, lahko je balgo igranje vlog (roleplay), od seksa na “tveganih” lokacijah, pa vse do BSDM oblačil (lateks) in kaznovanju, ter odnosu gospodar in suženj

Spolne igračke
Igranje z intimnim maserjem med predigro, med spolnim odnosom

Spolne poze
Jasno povejte kaj vam je najbolj všeč

Analni seks
Po statistiki je 30% ljudi poskusilo analni seks, nekateri ga imajo radi, nekateri ne.

Če pogovor o seksu postane reden del vaše komunikacije, gredo lahko stvari samo na boljše. Nekateri ljudje ugotovijo, da čeprav so stvari že odlične, te še bolj napredujejo, ko je komunkiacija med njima iskrena. Ustvarjeni smo kot spolna bitja in ne pozabite, da so naš največji spolni organ – možgani.

Oseba, ki želi nekaj spremeniti tudi najde način, oseba, ki nečesa ne želei spremeniti pa najde izgovor. Nehajte iskati izgovore in najdite čas drug za drugega, pogovarjajta se in izboljšajta vajino spolno življenje.

Image: Wisky/Bigstock.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.