Vodnik za začetnike – Keglove / vaginalne kroglice

Kegel kuglice

Izvajanje Keglovih vaj prinaša številne prednosti za ženske in moške, vaginalne oziroma Keglove kroglice pa jih močno olajšajo.

Ginekolog dr. Arnold Kegel je razvil vaje za krepitev mišic medeničnega dna, ki pomagajo pri težavah z nekontroliranim uriniranjem žensk po porodu, povrnejo vagino v stanje pred porodom z napenjanjem vaginalnih mišic ter olajšajo doseganje orgazma in večje uživanje v njem. Pri moških pripomorejo k nadzoru orgazma, pomagajo pri težavah s prezgodnjo ejakulacijo ter povečajo intenzivnost erekcije.

Kaj je pubokoksigealna mišica?

Da bi našli svojo Keglovo mišico, poskusite ustaviti tok urina med uriniranjem. Mišica, s katero ste to uspeli (pubokoksigealna mišica), je ključna za izvajanje Keglovih vaj. Preprosta vaja, ki jo lahko izvajate vsak dan, je stiskanje Keglovih mišic, kot bi želeli ustaviti uriniranje – zadržite krčenje 4 do 5 sekund, nato sprostite mišice za 3 sekunde. Ponovite celoten postopek 15-krat, 3-krat na dan. Postopoma lahko podaljšate čas zadrževanja krčenja mišic do 10 sekund.

Vrste kroglic

Veliko bolj učinkovit in preprost način, kako lahko ženske vadijo, je z vaginalnimi kroglicami.

Fifty Shades of Grey - 10 Days of Play
Najpogosteje gre za dve povezani votli kroglici, ki vsebujeta manjšo kroglico, ki ob vašem gibanju ustvarja vibracije, te pa poleg tega nudijo tudi zelo nenavaden užitek.

Poleg povezanih, lahko Keglove kroglice obstajajo tudi kot par ločenih kroglic, torej kroglic brez zanke. Te so praviloma manjše od povezanih, saj so namenjene izkušenejšim uporabnicam, katerih vaginalne mišice so močnejše.

Shots - Metal Ben Wa Balls
S popularnostjo igrač, ki jih je mogoče nadzorovati z aplikacijo, so tudi Keglove kroglice dobile svoje visokotehnološke različice. Takšne kroglice običajno vibrirajo, kar spodbuja refleksno krčenje mišic, aplikacija pa ponuja vrsto koristnih možnosti, od popolne prilagoditve treninga do natančnega spremljanja napredka in novih izzivov.
Magic Motion - Fitcute Kegel Rejuve

Kako uporabljati kroglice?

Na kroglice nanesite lubrikant in jih vstavite v vagino, pri čemer pazite, da je vrvica za izvleček obrnjena navzdol za lažje odstranjevanje. Podobno kot tampon, tudi kroglic ne boste čutili, če jih potisnete dovolj globoko, in ko so udobno nameščene, lahko hodite, tečete, plavate ali preprosto opravljate vsakodnevne naloge. Pomembno je, da se med uporabo premikate. Z gibanjem se bodo kroglice v vas premikale in imeli boste občutek, da bodo padle ven, zato se bodo vaginalne mišice refleksno krčile, da bi jih zadržale – in tako vadijo.

Odstranjevanje je preprosto – če imajo kroglice zanko, jih izvlecite z vlečenjem. Če ste izbrali kroglice brez zanke, se čepnite, sprostite mišice in s prsti izvlecite kroglice. Ne skrbite – kroglice v vagini, za razliko od anusa, ne morejo “izginiti”, in ko sprostite mišice, jih bo gravitacija potegnila navzdol.

Vaje izvajajte 20-30 minut na dan, vsak dan. Obremenitev lahko povečate z rahlim vlečenjem vrvice navzven in hkrati stiskanjem mišice.

Kako izbrati?

Keglove kroglice so na voljo v dveh oblikah – z dodano zanko, ki olajša izvleček (in omenjeno intenziviranje treninga), ali kot ločene manjše kroglice. Za popolne začetnike so priporočljive lažje povezane kroglice večjega premera, saj jih bodo mišice lažje zadržale, in ko napredujete, lahko trening okrepite z kroglicami večje teže ali manjšega premera. Seti, v katerih dobite več kroglic različnih tež, so zelo priljubljeni, saj omogočajo postopno intenziviranje treninga brez dodatnih naložb.
Lelo - Beads Plus

Kot pri vseh drugih spolnih igračah bodite pozorni tudi na material, iz katerega so narejene – kroglice iz silikona, ABS plastike, kovine ali stekla niso porozne in ne vsebujejo nobenih škodljivih snovi.

Zakaj uporabljati kroglice?

Redna uporaba vaginalnih kroglic prinaša vrsto zdravstvenih koristi in priporočajo jih zdravniki in ginekologi. Z vadenjem postanejo orgazmi intenzivnejši in pogostejši, nekatere ženske trdijo, da so doživele svoje prve orgazme s krepitvijo svojih vaginalnih mišic. Užitek je za oba partnerja okrepljen, saj vadenje privede do ožjega občutka pri penetraciji, medtem ko boste z stiskanjem vaginalnih mišic med seksom popolnoma norčevali moškega.

Poleg tega lahko Keglove vaje pri nosečnicah zmanjšajo možnost raztrganja med porodom, po porodu pa pomagajo okrepiti mišični tonus, v poznejši starosti pa pomagajo pri preprečevanju in zdravljenju inkontinence.

Sama uporaba vaginalnih kroglic je zelo stimulativna, zato z redno uporabo aktivno povečujete spolno željo in uživate v edinstveni stimulaciji.
Image:  Eillen/Bigstock.com