Vodnik za začetnike – lubrikanti

Vodnik za začetnike – lubrikanti

Lubrikanti so sredstva, ki odstranjujejo trenje ali frikcijo, ki nastane ob stiku dveh ali več površin – med našimi in tujimi genitalijami, rokami ali igračkami.

Če govorimo o človeškem telesu, imajo samo vagina in usta naravno lubrikacijo, medtem ko penis in anus te nimajo – kar pomeni, da je pri stiku roke in penisa ter penisa in anusa za izkušnjo brez trenja potreben lubrikant. Naravna vlažnost vagine se spreminja in je odvisna od različnih dejavnikov (stres, hormonsko neravnovesje, kontracepcijske tablete itd.) in dodajanje lubrikanta olajša penetracijo ter spolni odnos naredi veliko prijetnejši in brez bolečin.

Dobro je uporabljati lubrikant ne glede na suhost vagine, saj poveča vznemirjenost in omogoča hitrejši in strastnejši ritem brez občutka nelagodja. Je absolutno nujen dodatek k analnemu seksu, saj anus niti rektum nimata naravne lubrikacije.

Lubrikante je priporočljivo uporabljati tudi z večino spolnih igračk. Zelo majhne količine lubrikanta so potrebne pri igračkah iz kovine, stekla, keramike in nekaterih vrst silikona, ki pri dotiku ne povzročajo trenja, oziroma ki so popolnoma gladki.

Druge vrste silikona pri dotiku niso tako gladke in ko potegnete prste po njih, boste začutili upor – te, skupaj z nekaterimi drugimi materiali (PVC, TPE, TPR), potrebujejo večje količine lubrikanta, da zagotovite senzualno drsno izkušnjo in se izognete nelagodju ali celo bolečini. Seveda je pri analnih stimulatorjih (ne glede na material) lubrikant obvezen.

Vrste lubrikantov po sestavi

Lubrikanti na vodeni osnovi

Lubrikanti na vodeni osnovi so lahko popolnoma tekoči ali zelo gosti, kot gel.

Ker je voda njihova glavna sestavina, jih sluznica absorbira, ko pa preostanek vode izhlapi, se lubrikant posuši in ga je potrebno nanesti večkrat. Nasveti in triki – namesto novega nanašanja lubrikanta, lahko obstoječega reaktiviramo tako, da nanj nanesemo nekaj kapljic vode ali sline.

Zahvaljujoč visokemu deležu vode, boste te lubrikante zelo enostavno očistili in odstranili vse sledi (bodisi s telesa, igračke, rjuhe ali pohištva) – dovolj je malo tople vode in mila.

Uporabljate jih lahko v katerem koli seksualnem scenariju: vaginalnem, analnem ali oralnem seksu ter z vsemi vrstami igrač. Imejte le v mislih, da se, ker se raztapljajo v vodi, ti lubrikanti ne priporočajo za uporabo pod tušem, v bazenu ali nasploh v vodi.

Lubrikanti na vodeni osnovi so prav tako priporočeni za uporabo s kondomi. Za razliko od tistih na oljni osnovi ne vplivajo na elastičnost kondoma, ga ne naredijo poroznega niti ne povečajo nevarnosti za pretrganje.

Silikonski lubrikanti

Lubrikanti na silikonski osnovi običajno vsebujejo le nekaj sestavin in ne vsebujejo vode, zato jih sluznica ne absorbira, ampak ostanejo na površini kože, zaradi česar trajajo veliko dlje. Ne raztapljajo se v vodi (za razliko od lubrikantov na vodeni osnovi), zato jih je težje sprati in lahko puščajo madeže.

Zaradi dodatka silikona ustvarjajo vztrajni sloj (film) na koži, ki veliko bolje zmanjšuje trenje in od vseh lubrikantov ustvarjajo najbolj spolzek občutek, izredno podoben naravni lubrikaciji. So bolj mastni in svileni na dotik.

Te lastnosti, skupaj z dolgoživostjo, jih naredijo odlične za analni seks.

NE PRIPOROČAJO se za uporabo s silikonskimi seksualnimi igračkami, saj lahko pride do neželene reakcije.

Varni so za uporabo s kondomi in združljivi z latexom in gumo. Večina kondomov je že namazana s silikonskim lubrikantom.

Hibridni lubrikanti

Hibridni lubrikanti so novejšega datuma in so rezultat poskusa, da bi dobili “najboljše iz obeh svetov” od lubrikantov na vodeni in silikonski osnovi.

Po sestavi so hibridni lubrikanti večinoma na vodeni osnovi, a zelo malo dodanega silikona drastično spremeni lastnosti vodenega lubrikanta – podobno kot silikonski so spolzki, kremasti in svileni na dotik ter trajajo veliko dlje. Po drugi strani pa se zaradi vodene osnove lažje čistijo, ne puščajo sledi na rjuhah in se lahko uporabljajo s silikonskimi seksualnimi igračami.

Popolnoma so varni za vaginalni, analni in oralni seks ter združljivi s kondomi.

Oljni lubrikanti

Spremlja jih precej slaba reputacija. Razlog je, da delujejo korozivno na latex in gumo ter lahko poškodujejo kondom ali diafragmo. Prav tako niso priporočljivi za uporabo z gumijastimi igračami.

Pogosto se uporabljajo, ker so nam lahko dostopni – vazelin, otroška olja, mineralna olja, celo kuhinjska olja, uporabljajo se tudi, ker ne vsebujejo aditivov in konzervansov kot nekateri vodeni in silikonski lubrikanti. Aditivi v stiku z občutljivo kožo lahko prispevajo k razvoju glivičnih infekcij, zato je, če obstaja nagnjenost k temu, priporočljivo uporabljati lubrikante, ki ne vsebujejo glicerina ali parabenov.

Ker so na oljni osnovi, je čiščenje težje in možne so madeže.

Vrste lubrikanata po nameni

Analni lubrikanti
System JO – H2O Anal Lubricant, 120 ml

Velik del “univerzalnih” lubrikantov se lahko uporablja za analni seks, vendar obstajajo lubrikanti, ki so posebej izdelani, da bi analno stimulacijo naredili prijetnejšo. Ti so običajno gostejši od standardnih in pogosto prihajajo v obliki gela, ne tekočine. Zaradi tega lubrikant ostane točno tam, kjer ga nanesete.

Stimulativni lubrikanti
Pjur - MyGlide, 30 ml

Stimulativni lubrikanti vsebujejo sestavine, kot je meta, ki na koži ustvarjajo učinek segrevanja ali hlajenja, kar povzroča popolnoma nov občutek ali povečuje občutljivost. Zaradi povečane občutljivosti so priljubljeni med ženskami, ki imajo težave z doseganjem orgazma.

Lubrikanti z okusom
System JO - H2O Lubricant Chocolate, 30 ml

Idealni so za dodatek k oralnemu seksu, saj povečajo užitek za oba partnerja – užitni lubrikanti prihajajo v vrsti priljubljenih okusov (od preprostih, kot so jagoda in čokolada, do bolj zapletenih, kot so pina colada in podobno) in njihova uporaba bo oralni seks dobesedno naredila slajši. Učinkovito rešujejo problem tistim, ki se ne počutijo prijetno z vonjem ali okusom lastnih genitalij.

Obstajajo tudi lubrikanti barve in viskoznosti prave sperme, kar je idealno za uresničevanje različnih fantazij, bodisi v partnerskem scenariju ali samostojno, z igračkami ali brez.
BTB - CUM lubricant, 100 ml

Kateri izbrati?

Najboljša in najvarnejša izbira so vodeni in hibridni lubrikanti. Z njimi se težko zmotite. So varni za uporabo s kondomi in spolnimi igračkami, enostavno se odstranijo in ne puščajo madežev.

Silikonski lubrikanti so po drugi strani najboljša izbira za uporabo pri analnem seksu. Ne poškodujejo lateksa in so skoraj enako varni za zdravje kot klasični vodeni lubrikanti.

Oljnih ne bi priporočali, še posebej ne pri uporabi kondoma.

Vsekakor so za priporočilo lubrikanti Pjur nemške kakovosti, mega popularni Durex in ameriški System JO.

Kako uporabljati?

Če veste, da imate kakšno alergijo, pred nakupom zagotovo preučite sestavine lubrikanta. Vsi naši lubrikanti prihajajo s popolnim seznamom sestavin prav iz tega razloga.

Če niste prepričani, ali ste alergični, manjšo količino lubrikanta preizkusite na podlahti – vtrite v kožo in počakajte deset minut. Če se pojavi rdečica, temeljito sperite in ne uporabljajte tega lubrikanta.

Če je vse v redu, nanesite manjšo količino lubrikanta na vse, kar mislite uporabljati – vagino in vibrator, penis in masturbator, penis in anus itd. Za lažje nanašanje globoko v telo priporočamo uporabo aplikatorja. Če trpite zaradi vaginalne suhosti, lubrikanta ne more biti preveč, isto pravilo velja tudi za analni seks. Pri uporabi z igračkami je priporočljivo nanesti manjšo količino lubrikanta in jo postopoma povečevati, dokler ne najdete pravilnega razmerja, ki vam ustreza.