Vodnik za začetnike – lubrikanti

lubrikanti

Z upoštevanjem, da se naravna navlaženost spreminja in je odvisna od različnih dejavnikov (stres, hormonsko neravnovesje, kontracepcijske tablete itd.), dodajanje lubrikanta olajša penetracijo in spolni odnos naredi bolj prijeten in brez bolečin.

Priporočljivo ga je uporabljati ne glede na vaginalno suhost, ker poveča vzburjenje in omogoča hitrjši in strastnejši ritem brez neprijetnega občutka.
Absolutno je potreben dodatek pri analnem seksu, vrsta spolnega odnosa, ki ga prakticira vse več parov. Prav tako lubrikant naredi solo trenutke veliko bolj prijetne.

Različite vrste lubrikanta

Tudi če se vam zdi, da lubrikanti niso potrebni, vas bo presenetilo kako lahko učinkujejo na vaše spolno življenje. Razmislite: hitri seks z uporabo lubrikanta ni več problem. Nanesite ga v majhni količini in akcija se lahko prične!

Lubrikante lahko razdelimo v tri osnovne skupine:

1. Lubrikanti na vodni osnovi
2. Lubrikanti na silikonski osnovi
3. Lubrikanti na oljni osnovi

Vsaka od teh kategorij ima svoje prednosti in namen, vseeno pa so lubrikanti na vodni osnovi univerzalni in najbolj pogosto uporabljeni.

Lubrikanti na vodni osnovi

Kot že samo ime pove, so oni točno to-na osnovi vode.
Na tržišču obstajajo vodni lubrikanti z dodatkom, ki greje in hladi ter na ta način med uporabo ustvarja dodatne občutke.
Glede na to, da je njihova glavna sestavina voda, jih bo koža in sluznica absorbirala, ter bo tako čiščenje in odstranjevanje super enostavno… malo tople vode, po potrebi še šampon in lubrikant se bo z lahkoto odstranil iz telesa.

Pomembno je izpostaviti, da je ta vrsta lubrikanta kompatibilna z uporabo kondoma.

Tips & tricks – par kapljic vode in funkcionalnost je obnovljena. Kakor, da ste ga ravno nanesli. Res pa je, da je potrebno vodne lubrikante med spolnim odnosom nanesti večkrat kot pa silikonske ali oljne lubrikante.

Silikonski lubrikanti

Silikonski lubrikanti so v osnovi zelo podobni vodnim, razlika je v tem, da so mnogo bolj mastni, bolj obstojni, vendar pa jih je malo težje očistiti.
Pomemno je poudariti, da se njihova uporaba NE PRIPOROČA z uporabo silikonskih igračk, ker lahko pride do nezaželene reakcije. Kompatibilni so z latexom in gumo. Torej so varni za uporabo skupaj s kondomom.

Silkonski lubrikanti so izdelani na osnovi kemijske substance, tekočine Dimethicone, Dimethiconol, in Cyclomethicone, to so v osnovi netoksične snovi, ki se ne absorbirajo v kožo in sluznico. Od vseh lubrikantov ustvarjajo najbolj “spolzek” občutek, so izjemno kvaliteten dodatek analnemu seksu (skoraj neizogiben) in so primerni za igrice v vodi.

Oljni lubrikant

So precej na slabem glasu. Razlog je ta, da delujejo jedko na latex in gumo, ter lahko poškoduje kondom ali diafragmo. Torej, niso priporočljivi za uporabo skupaj z gumjastimi igračkami.
Veliko se uporabljajo, ker so nam na dosegu roke: vazelin, baby olje, mineralna olja, celo olja za kuhanje.

Katerega izbrati?

Splošno gledano so najboljša in varna izbira vodni lubrikanti. Z njimi težko zgrešite. Varni so za uporabo skupaj s kondomom in spolnimi igračkami, enostavno se odstranjujejo in ne puščajo madežev. Silikonski lubrikanti pa so po drugi strani, najboljša izbira za uporabo pri analnem seksu. Ne poškodujejo lateksa in so varni za zdravje, v enaki meri kot klasični, vodni lubrikanti.

Oljnih ne priporočamo, zagotovo ne z uporabo kondoma. Naša izbira bi bila kvaliteten vodni lubrikant na naravni bazi, brez parabenov.