Vodnik za začetnike – kondomi

kondomi

Niste prepričani kako najti pravi kondom za sebe? Na pravem mestu ste, ta članek pojasnjuje vse kar morate vedeti o najpopularnejši kontracepciji.

Vrste kondomov

Ob pravilni uporabi kondomov se zaščitite pred zanositvijo in spolno prenosljivimi boleznimi, izjemno pomembno pa je tudi, da jih pravilno izberete in seveda tudi uporabljate.

Obstaja resnično veliko vrst kondomov: z okusom, ekstra varnostjo, s sredstvom za zakasnitev ejakulacije, s teksturami, spermicidnim premazom, ekstra veliki, brez lateksa za tiste z alergijami, do standardnih klasičnih lateks kondomov. Najpogosteje so izdelani iz lateksa ali poliuretana, v kolikor je mogoče (če niste alergični) uporabljajte lateks kondome, saj so vzdržljivi in ugodnejši.

Lateks kondomi se lahko uporabljajo samo z vodnim lubrikantom, nikakor ne z lubrikantom na oljni osnovi, tudi vazelin ni dovoljen saj lahko poškoduje lateks.

Poliuretanski kondomi so narejeni iz plastike, odlični so za manjše število ljudi, ki so alergični na lateks. So malo tanjši od lateks kondoma, so tudi dražji in manj fleksibilni, ter zahtevajo več lubrikanta med uporabo.

Kondomi s spemicidnim premazom pomagajo preprečiti zanositev, ni pa to nekaj na kar se lahko 100% zanesete. Kondomi so v različni velikosti in obsegu, različni proizvajalci izdelujejo različne velikosti, vendar ne obstaja standardna velikost, preizkusite različne modele in proizvajlce, saj boste tako najhitreje našli idelano velikost in obliko.

Kako uporabljati

Pred nanosom kondoma mora biti penis nujno v erekcijskem stanju, brez erekcije kondoma ni mogoče namestiti. Izvlecite kondom tako, da pretrgate samo en rob embalaže. Zrak ujet v kondomu lahko povzroči pok, zato primite vrh kondoma (izbočeno vrečko) s palcem in kazalcem in ga nanesite na glavo penisa, z drugo roko pa odvijte kondom po dolžini penisa. Bodite pozorni na to, da ste kondom namestili s prave strani (odvijate navzdol).

Pazite, da kondom med seksom ostane na svojem mestu, če se odvije navzgor ga vrnite na svoje mesto. Če vam kondom pade dol, uporabite novega. Seveda je pomembno poudariti, da je kondom za enkratno uporabo. Po ejakulaciji izvlecite penis, držite kondom na korenu penisa, ter ga zavijte v robček in vrzite v smeti. Kondoma nikoli ne vrzite v wc školjko. Z uporabo večih kondomov naenkrat ne boste povečali varnost, na ta način samo ustvarjate večjo možnosti, da kondom poči.

Po možnosti kondomov ne shranjujte v denarnici, pritisk in toplota vsekakor ne bosta dobro vplivala na trajnost kondoma. V kolikor je embalaža poškodovana, raje uporabite drugega.

Predlagamo, da uporabljate vodne lubrikante med uporabo kondoma, da boste povečali zadovoljstvo in zmanjšali možne iritacije.

V kolikor se kondom pravilno uporablja, je odlična zaščita pred zanositvijo in spolno prenosljivimi boleznimi, vendar zapomnite si, da nič ni 100% zaščita.

Image: Nosnibor137/Bigstock.com