Vodnik za začetnike – kondomi

kondomi

Najbolj priljubljena, najbolj dostopna in izjemno učinkovita kontracepcija – seveda govorimo o kondomu. Izvedite več o epitomu varnega seksa in o seksu na splošno.

Ko se pravilno uporabljajo, kondomi ščitijo pred nosečnostjo in velikim številom spolno prenosljivih bolezni, vendar je izjemno pomembno, da jih pravilno izberete in uporabljate.
Vrste kondomov

Kondomi se razlikujejo po velikostih, funkcijah, debelinah in posebni dodatni opremi.

1. Kondomi po velikosti
Mister Size – Test Package Slim kondomi, 3 kos

Čeprav so na tržišču nekoč obstajali samo kondomi “univerzalne” velikosti, v zadnjih letih narašča zavedanje o varnosti in udobju pri uporabi, ki ga omogočajo kondomi različnih širin. Konkretno, če imate penis povprečne velikosti, vam bo verjetno še vedno ustrezal klasični univerzalni kondom, če pa ste na katerem koli koncu spektra (večji ali manjši), bo kondom, namenjen vašim dimenzijam, nedvomno udobnejši za nameščanje in uporabo ter na koncu nudil veliko boljšo zaščito, saj ne bo preveč stiskal in zmanjšal se bo tudi možnost raztrganja ali drsenja med spolnim odnosom.

2. Kondomi po debelini
Pasante - Extra Thick kondomi, 12 kos

Kondomi s posebej navedeno debelino so lahko debelejši ali tanjši – debelejši nudijo večjo raven zaščite, saj je zmanjšana možnost pokanja, medtem ko tanjši nudijo realističnejši občutek, kot da kondoma sploh ne nosite.

3. Kondomi s posebnimi funkcijami
Pasante - Climax kondomi, 12 kos

Kondomi so lahko narebreni ali z izstopajočimi pikicami (ki se rahlo čutijo pri penetraciji), z okusi, ki lahko izboljšajo oralni seks, lahko svetijo v temi, lahko vsebujejo dodatek, ki zmanjša občutljivost in omogoča daljše trajanje spolnega odnosa ali povečano občutljivost zanjo, spermicidne premaze itd.

4. Posebni kondomi
Ormelle – Ženski kondom, 5 kom

V zadnjem času narašča priljubljenost ženskih kondomov, prav tako obstajajo kondomi iz poliuretana za tiste, ki so alergični na lateks. Ti so nekoliko tanjši od lateks kondomov, vendar dražji in manj fleksibilni ter zahtevajo več maziva pri uporabi. Če je možno (če niste alergični), uporabite lateks kondome, saj so bolj trpežni in na splošno bolj dostopni, tako na trgu kot cenovno.

Kako uporabiti

Za začetek je pred postavitvijo kondoma nujno doseči erekcijo, saj brez erekcije kondoma ni mogoče namestiti. Kondom vzemite tako, da strgate samo en rob embalaže. Zrak, ujet v kondomu, lahko povzroči pokanje, zato z palcem in kazalcem primite vrh kondoma (izbočeno vrečico) in ga postavite na glavico penisa, z drugo roko pa kondom odvijte po dolžini penisa. Pazite, da kondom namestite na pravi strani (odvijanje navzdol).

Pazite, da kondom ostane na svojem mestu med seksom, če se zvije navzgor, ga pred nadaljevanjem vrnite na mesto. Če vam kondom pade, uporabite novega. Pomembno je omeniti, da kondoma ne uporabljate večkrat. Po ejakulaciji penis izvlecite, pri tem držite za kondom na korenu penisa, nato pa kondom zavijte v robček in odvrzite v smeti. Kondome nikoli ne mečite v stranišče. Uporaba več kondomov hkrati ne bo povečala varnosti, ampak bo ustvarila okolje, v katerem lahko kondom lažje poči.

Lateks kondome je mogoče uporabljati samo z vodnimi, silikonskimi ali hibridnimi mazivi, uporaba maziv na osnovi olja ali vazelina ni dovoljena, saj lahko poškodujejo lateks.

Po možnosti kondomov ne hranite v denarnici, saj pritisk in toplota zagotovo ne bosta dobro vplivala na trajnost kondoma. Če je embalaža kondoma poškodovana, raje uporabite drugega.

Priporočamo uporabo vodnih maziv med uporabo kondomov, da povečate zadovoljstvo in zmanjšate morebitne draženje.

Če se kondom pravilno uporablja, je odlična zaščita pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi, vendar se zapomnite, da nič ne nudi 100% zaščite.