Vodnik po materialu za izdelavo spolnih igračk

materijali

Med izbiranjem idealne spolne igračke, ima pomembno vlogo material iz katerega je narejena. Čeprav nam je za občutek, ki ga nudi igračka velikokrat bolj pomemben dizajn in oblika, je vseeno tudi material iz katere je narejena zelo pomembena stvar. Nekateri materiali bodo na dotik zelo gladki in trdi, nekateri pa popolnoma mehki, kar je pomembno, ko se odločamo kakšno stimulacijo si želimo nuditi z igračko.

Material je izjemno pomemben, ko razmišljamo o potencialnem številu škodljivih sestavin in alergijskimi reakcijami, čiščenju in vzdrževanju igračk, ter njenem shranjevanjem.

Ko govorimo o meterialu je nujno že na začetku omeniti ftalate – ftalati so aktivne sestavine, ki se dodajajo plastiki, da bi ji spremenili strukturo, z namenom, da bi postala mehkejša in bolj svilnata, vendar pa s tem pridobi zelo specifičen kemijski vonj, na površini pa je prisoten masten film (to pa so dejansko molekule pretrganih verig, ki si prizadevajo za ponovno vzpostavitev in združiti z novimi molekulami). Te mulekule so zelo nevarne in večina legalnih proizvajalcev ne prodaja izdelkov, ki vsebujejo ftalate (najpogosteje gre za jelly material).

Da bi vam omogočili najboljšo uporabniško izkušnjo in odpravili vsakeršen dvom, vam priporočamo, da pred nakupom dobro preučite material igračk tako, da boste prepričani kako vzdrževati posamezno igračko, kakšna bo na dotik, ter s kakšnimi lubrikanti jo kombinirati.

Silikon

Silikon je neke vrste pol-organski polimer, za katerega velja, da je izjemno vzdržljiv.

Je najpopularnejši in daleč najboljši material za izdelavo spolnih igračk iz večih razlogov – ne vsebuje flatatov, ni porozen (ne vsebuje por v katerih bi se lahko nabirale bakterije), je hipoalergenik in je higienski, enostaven je za čiščenje, nima vonja in okusa in je na voljo v različnih barvah. Hitro se segreje na telesno temperature in jo tudi zadržuje.

Silikonske igračke so gladke in žametne na dotik.

Višja cena silikonskih igračk (ali silikonskih prevlek), je zaradi vseh svojih lastnosti in vzdržljivosti popolnoma upravičena. Silikon je praktično neuničljiv

Pred in po vsaki uporabi silikonsko igračko temeljito operite s šamponom in toplo vodo, za popolno sterilizacijo pa jo lahko par minut prekuhavate v vreli vodi (seveda samo v primeru, da je igračka vodoodporna- ta metoda ne pride v poštev za igračke z elektromotorjem).

S silikonskimi igračkami uporabljajte lubrikante na vodni osnovi, nikakor ne silikonskih, upoštevajte da silikonski lubrikanti lahko reagirajo s površino igračke.

ABS plastika

ABS plastika se uporablja za izdelavo lahkih ampak čvrstih in trdih izdelkov. V industriji spolnih igračk se z ABS plastiko izdelujejo deli vibratorja (osnova z upravljalnim gumbom in podobno) ali pa cele igračke, najpogosteje bullet vibratorji, stimulatorji klitorisa, keglove kroglice in vse ostalo kar zahteva čvrsto telo in gladko površino. ABS plastika dobro in ravno prav prenaša vibracije. Vendar se pri cenovno ugodnejših modelih lahko to odraža v nekoliko višji ravni hrupa med samim delovanjem. V kolikor vam tiho delovanje predstavlja pomemben element pri nakupu, potem se raje odločite za malo dražji model ali pa silikonski vibrator.

Zaradi svojih lastnosti in dostopne cene, so igračke narejene iz tega materiala zelo popularne in so odlična izbira, še posebaj za začetnike.

Pri znanih proizvajalcih (kot so B Swish, Maia Toys, itd) bo površina ABS igračke bolj gladka, v mat ali sijaj izgledu. Pri igračkah nižjega ranga so lahko vidni sledovi kalupa.

Čvrsto telo in gladka površina obenem pomenita, da je material hipoalergenik, ni porozen, ter ne vsebje ftalatov.

Igračke iz ABS plastike so zaradi svojih lastnosti zelo enostavne za vzdrževanje. Pred in po uporabi jih sperite z blagim šamponom in mlačno vodo, če je potrebna tudi dezinfekcija, to naredite z nanosom manjše količine medicinskega alkohola na suho krpo.

Igračke narejene iz ABS plastike, lahko kombinirate s keterim koli lubrikantom.

PVC

PVC (polivinilklorid) je lahek in trajen material, ki ne zahteva veliko pozornosti pri vzdrževanju. Zaradi svojih lastnosti je PVC danes ena izmed najpogosteje uporabljenih plastik, v proizvodnji spolnih igračk se uporablja za izdelavo celih igračk.

Če dodajamo razne mehčalce za plastiko postane PVC podoben gumi. PVC v proizvodnji spolnih igračk na splošno ne vsebuje ftalatov, zaradi svojih škodljivih učinkov na zdravje, z njihovim dodajanjem PVC postane mehek na dotik, kot želatina (jelly guma).

Material je porozen in značilnega vonja, vendar enostaven za vzdrževanje. Igračke se lahko očistijo pod mlačno vodo in z antibakterijskim šamponom ali z univerzalnim čistilom za čiščenje igračk. S PVC igračkami se lahko uporablja lubrikant na vodni osnovi, kot tudi silikonski.

TPE (Thermo-Plastic Elastomer)

TPE je vrsta elastomera, ki ima podobne lastnosti kot jelly material (lahko je prozoren, mehek na dotik in prožen), vendar pa ni nevaren in je bolj kvaliteten. Za razliko od jelly materialov, ki vsebujejo ftalate, da bi se pastika omehčala, so elastomeri mehki in med samo izdelavo se jim dodajajo sestavine, ki jih naredeijo bolj trde in katere se potem popolnoma odstrani iz materiala. Pri izdelavi elastomera se ne uporablja topil zato je primeren za večnamensko uporabo.

Elastomer je nekoliko porozen (ni ga mogoče sterilizirati), vendar se bo z redno in pravilno nego dolgo ohranil. Pred in po uporabi igračko operite z blagim antibakterijskim šamponom in mlačno vodo in jo pustite, da se osuši. Če igračko delite, zanjo uporabite kondome.

Elastomeri ne vsebujejo ftalatov, so hipoalergeniki, mehki in vzdržljivi in ravno zaradi tega se jih pogosto uporablja za izdelavo spolnih igračk.
Igračke narejene iz TPE materialov se lahko uporabljajo z lubrikanti na vodni ali silikonski osnovi.

TPR (Thermo-Plastic Rubber)

TPR je mešanica polimera termoplastičnih in elastomernih lastnosti oz. material, ki ima lastnosti gume in plastike in ima zaradi tega značilen vonj.

TPR je lahko mehek in svilnat na dotik, vendar pa je za razliko od TPE materialov čvrst, trd in manj raztegljiv. Ne vsebuje ftalatov, je hipoalergenik in ni strupen, ni pa ga mogoče prekuhavati ali sterilizirati na kakšen drug način zato, če igračko delite, uporabite kondom.

Ta material je manj porozen (to pomeni, da ima mikro pore v katerih se lahko razvijejo bakterije) od Cyberskina in njegovih različic, vendar bolj porozen od silikona. Pred in po uporabi igračko očistite z mlačno vodo in sredstvom za čiščenje igračk ali pa antibaterijskim šamponom.

Latex

Latex je vrsta gume, pridobljena iz nekaterih rastlin, ki imajo odlične fleksibilne lastosti. Material je izjemno raztegljiv tako, da se iz njega najpogosteje izdelujejo igračke za napihovanje (kot sta dildo in butt plug). Pomembna lastnost latexa je njegov značilen vonj.

Latex je zelo porozen in ga ni mogoče dezifencirati, zaradi tega zahteva obvezno čiščenje po njegovi uporabi. Pri tem uporabljajte blag antibakterijski šampon in vodo, nikoli alkohola ali čistila za gospodinjsko uporabo. Za dodatno varnost ali v primeru, da delite igračko, uporabite kondom.

Latex po svoji naravi nima visokega sijaja, kot je vidljiv na embalaži izdelka. Visok sijaj se doseže z nanosom silikonskega lubrikanta ali s sredstvom za ohranjanje latexa.

Upoštevajte, da je alergija na latex zelo pogosta, zato igračke iz latexa izberite izključno v primeru, da ste prepričani, da na njih niste alergični.
Z latex igračkami se lahko uporabljata lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi.

Steklo

Steklene igrače so iz prozornega borosilikatnega stekla medicinske diplome, bolj znane pod imenom blagovne znamke – Pyrex steklo. Borosilikatno steklo je večkrat kaljeno in je zaradi tega odporen na ekstremne temperaturne razmre kot tudi na impresivno prizadevanje materialne poškodbe, brez da bi ogrozili njeno strukturo.

Steklene igračke so popolnoma neporozne, hipoalergenske, ne vsebujejo nikakršnih škodljivih sestavin in jih je možno sterilizirati v primeru, da se igračka deli.

Steklo dobro zadržuje temperaturo, ravno zaradi tega je izjemno primeren za segrevanje in hlajenje in s tem za doživljanje različnih dražljajev.

Igračke narejene iz borosilikatnega stekla niso samo vzdržljive, temveč tudi vizualno izgledajo senzacionalno – kot pravo malo umetniško delo.

Zahvaljajoč odličnim sestavinam, je vzdrževanje teh igračk enostavno – če igračko delite, jo lahko sterilizirate tako, da jo držite v vreli vodi nekaj minut, medtem ko je drugače dovolj, če jo operete pod mlačno vodo, z antibakterijskim šamponom, ali pa jo operite s čistili za posodo. Z njimi lahko kombinirate kateri koli lubrikant.

Kovina

Največkrat se igračke izdelujejo iz medicinskega jekla, nerjavečega jekla (inox 18/10) ali različnih nerjavečih zlitin (aluminij, krom). Kovina je izjemno varna, neporozna in higijenska, vizualno nenadomestljiva in s pravilno nego večna. Odporna je na vse mehanske vplive.

Kovina ima čvrsto, gladko površino in se pogosto sveti.

Igračke imajo zelo visoko tališče in odlično zadržujejo toploto in zaradi tega se lahko segrejejo ali hladijo za toplo-hladne igre.

Kovinske igračke se lahko čistijo ročno, s čistili za posodo, lahko jo prekuhate in jo na ta način sterilizirate ali pa jo dezinfecirajte z alkoholom. Ne priporoča se uporaba abrazivnih sredstev, zaradi možnosti praskanja.

S kovinskimi igračkami se lahko kombinirajo vse vrste lubrikantov.

Keramika

Keramika se pridobiva z žganjem izbrane in predelane gline na zelo visoki temperaturi. Z dodajanjem glazure ta material pridobi specifične lastnosti – postane zelo čvrst, trd, izjemno dolgotrajen in z izjemno odpornostjo na temperaturne razlike, kar ga naredi zelo primernega za segrevanje in hlajenje in s tem možnost doseganja različnih vrst stimulacij.
Zahvaljujoč glazuri, ima keramika povsem neporozen material in izredno gladkost.

Keramične igračke pred in po uporabi operite pod mlačno vodo in z blagim šamponom, ter jih temeljito obrišite, shranjujte jih v škatli, obloženi z mahkim materialom ali v tekstilnih (saten, žamet) vrečkah. Čeprav je to zelo vzdržljiv material, se lahko vseeno ob padcu na trdo površino poškoduje, vsaka najmanjša poškodba na vstavnem delu pomeni, da igračka ni več varna za uporabo. S keramiko lahko kombinirate kateri koli tip lubrikanta.

Jelly guma

Jelly guma je mešanica PVC plastike in gume, nastala tekstura je zelo mehka na dotik (podobna želeju, po katerem je dobila ime), je zelo porozna (v mikro porah na površini igrače se lahko zadržujejo bakterije) in se je tudi ne da dezifencirati. Igračke narejene iz jelly materiala lahko izgledajo zelo realistično, cenovno so zelo dostopne, možne so v številnih barvah, lahko so tudi povsem prozorne ali pa tonirano prozorne. Te jelly igračke imajo zelo močan kemijski vonj, ki se ga ne da odpraviti ne glede na število pranj in so nevarni, saj je material narejen tako, da se v proizvodnji PVC-ju dodajo številni ftalati in latex. Ftalati plastiko zmehčajo, ta pa dobi “želatinsko” sestavo, da bi bila bolj fleksibilna in prozorna. Številne raziskave so pokazale kako škodljivi so ftalati za zdravje, ravno zaradi tega so na območju Združenih držav Amerike in Evropske unije prepovedali številne izdelke, ki jih vsebujejo. Posebej tiste, ki pridejo v stik s človeško sluznico.

V kolikor iščete material podobne sestave kot jelly material (mehek in možnost da je prozoren), potem izberite elastomer ali TPE material.
V kolikor si jih delite, se priporoča, da jelly material vedno uporabljate s kondomom, še posebej, če so starejši od par mesecev (lahko se zgodi, da površinski sloj začne razpadati).

Igračke iz jelly materiala, shranjujte v posamezno vrečko, da se izognete dotikanju z drugimi igračkami, posebej tistimi iz jelly materiala. Zaradi razpadanja površinskega sloja lahko jelly material reagira z ostalimi igračkami.

Igračko pred in po uporabi operite z antibakterijskim šamponom in malčno vodo in jo obvezno pred shranjevanjem temeljito osušite, da boste preprečili pojav plesni v porah.

Z jelly igračkami lahko uporabljate izključno lubrikant na vodni osnovi.

Skrb za igračke in shranjevanje

Dezinfekcija igračke ni nujna, razen če svoje igračke delite. V tem primeru je priporočljivo uporabiti kondom. Popolno dezifencirati se da le igračke, ki niso porozne, največkrat so to igračke, ki so čvrste in trde na dotik – narejene iz silikona, ABS plastike, kovine, keramike in stekla.

Pri shranjevanju baterijo odstranite iz igračke, da boste preprečili njeno uhajanje in korozijo v mehanizmu. Igračke s ponljivimi baterijami, vedno polnite po navodilih proizvajalca.

Več igračk shranjujte ločeno, da ne bi prišlo do medsebojne fizične poškodbe ali pa medsebojnega reagiranja različnih materialov. Dovolj je če igračke shranite v posamezne, čvrste vrečke ali satenske torbice, katere predložijo nekateri proizvajalci.

V kolikor je igračka vodoodporna, pri čiščenju vedno preverite, da je ohišje dobro zaprto in da je gumjasti obroč na svojem mestu.