4 najpogosteji vzroki za zmanjan libido

Smanjen libido kod žena

Slab libido je danes zelo pogosta težava – vsi sloji družbe in vse starostne skupine so podvržene stresu, finančnim primanjkljajem, posojilom, negotovosti v službi in vse prisotnim strahom, letargiji, negativnim učinkom zdravil in ostalim vzrokom slabega libida.

Zmanjšanje spolne želje in tudi popolni izostanek vsake oblike spolnega interesa je vsekakor pomemben problem, ki ruši odnose med partnerji in problem, ki ga v nobeden slučaju ne smemo zaradi neprijetnosti ali nezainteresiranosti spraviti pod preprogo ali se pretvarjati, da ne obstaja, še posebno če imamo življenjskega in spolnega partnerja.

1. Fiziološki vzroki

Vzroki za slab libido so lahko fiziološke narave, kakor so bolezni, hormonsko neravnovesje, menopavza, učinki nekaterih zdravil ter sredstev za kontracepcijo in podobno.

Rešitev – če je to vzrok za slab libido, lahko pomaga samo strokovnjak, ki lahko nadomesti zdravila ali prepiše drugo terapijo za zdravljenje obstoječih težav.

2. Problemi v zvezi

Izostanek spolne želje med partnerjema je lahko vzrok turbulentnih obdobij v zvezi, kjer prevladujejo nesoglasja, prepiri in podobno. Na začetku zveze turbulentna obdobja spremlja tudi strasten seks, a ko smo dalj časa v zvezi se lahko zgodi prav nasprotno – razmerje brez seksa.

Seks v resni zvezi mora biti naravno nadaljevanje dobrega odnosa in ne steber, ki nosi celoten odnos.

Rešitev – najprej delajte na odnosu. Stabilen odnos pri katerem prevladuje ljubezen, spoštovanje in medsebojna želja, da uspete, je dober začetek za ponovno prebujanje strasti.

3. Druge prioritete

Pogosto se najdemo v obdobju, ko nam je v fokusu nekaj povsem drugega, kot pa partner – kariera ali izobraževanje, otroci ali drugo čemur smo popolnoma posvečeni. V takih obdobjih je seks pogosto zanemarjen in partner postavljen v drugi plan, kar dolgoročno lahko poškoduje odnos.

Rešitev – vaš odnos mora biti na prvem mestu. Vse ostalo mora biti manj pomembno, ker je odnos tisto, kar mora obstati, tudi če vse drugo propade, zato je na tem odnosu treba graditi vse ostale odnose, ambicije in sanje.

4. Psihološki vzroki

Največji vzroki slabega libida so psihološke narave – strah, negotovost, nezadovoljstvo, pomanjkanje samozavesti, kritičnost in tako dalje.

Do zmanjšanja spolne želje lahko privede tudi stroga vzgoja ali vzgoja v versko določenem okolju, ki nam predstavlja strah pred lastnim telesom in spolnostjo, preživeta travma (zloraba in posilstvo), sram zaradi neizkušenosti, strah zaradi poškodb in zavrnitve, kot tudi strah pred spolno prenosljivimi boleznimi ali nezaželene nosečnosti.

Rešitev – odvisno od intenzivnosti vzroka se vzrok lahko reši s soočenjem s sabo, iskrenim pogovorom s partnerjem ali s pomočjo strokovnjaka.

Ne pozabite

Katerikoli je vzrok manjšega libida je potrebna pomoč in sodelovanje partnerja, iskrena in odprta komunikacija in medsebojna podpora.

Veliko možnosti je, da se problem seksualne nezainteresiranosti reši, če tudi partner vloži trud v reševanje obstoječega problema in pokaže absolutno razumevanje za obstoječo situacijo.

Zelo je pomemben tudi partnerjev odnos, njegov odnos do situacije in način na katerega bo pristopil k problemu seksualne nezainteresiranosti. Vsaka vrsta pritiska, ogorčenja, obsojanja in negativnega naglaševanja spolnega problema je absolutno nepotrebna.

Na ta način se partner še bolj oddalji, prestraši in povleče vase.

Nasprotje temu, podpora, nežen in rahel pristop, razumevanje, potrpežljivost, diskretno spodbujanje intimnosti in spolnega vzburjenja, nežna predigra so neke od zelo dobrih stvari, s katerimi partner lahko vpliva na strahove ter tudi na zbujanje in večanje spolne želje.

Ljubezen, razumevanje in brezpogojna podpora partnerja in tudi močna lastna želja in predanost so ključnega pomena za reševanje problema zmanjšanega libida ali izostanka spolne želje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.