Spolna samozavest

Samopouzdanje

Spolno samozavest je v bistvu manifestacija našega odnosa do lastnega telesa, v našem razmerju s partnerjem/ko v spolnih in tudi manj spolnih aktivnostih. Od tega je odvisno kako prepričljivo in samozavestno nastopite, kako delujete v seksu in kakšna je naša telesna govorica na splošno, ter kako nas dojema okolica. Ne moremo odgovoriti na vprašanje kako jo pridobiti, lahko pa s prstom pokažemo na glavne krivce za slabo in nizko spolno samozavest – vsi smo individualni in moramo najti neko lastno pot do samoizpolnitve, večinoma pa se vsi spotikamo ob isti kamen.

Potrebno je sprejemati

Nekaterim od nas, negotovost ne dopušča, da se v polnosti prepustimo in povemo česa si želimo. Strah pred zavrnitvijo, nas lahko pripelje do tega, da se pri seksu osredotočamo samo in izključno na partnerja/ko in zavestno pozabimo ali se odpovemo lastnemu užitku, v smislu “jaz nisem pomemben/a”, govorimo si, da to delamo, ker nismo sebični in ker nam je tuja sreča bolj pomembna od lastne. No, ampak pri seksu je potrebno biti sebičen – če to pomeni želeti si tisto kar nam nudi užitek in se temu užitku prepustiti! In konec koncev, v tem ni nič slabega ali sebičnega. Če vi ne uživate, kako bo druga stran?

Potrebno je poznati svoje želje

Absolutno, nujno za spolno samozavest. Oseba, ki je prepričana vase, ve kako najlažje doživlja orgazme. Ve kaj ji je všeč in kaj ne, ve kaj bi nekega dne rada poizkusila in kaj jo odbija. To ne pomeni, da morate biti strokovnjak za vsako spolno področje, nikakor, odkrivanje novih stvari na igriv, nagajiv način in popestritev odnosa je vedno zaželjena, to pomeni, da ste oseba, ki se dobro počuti v lastni koži in si dopuščate izraziti želje. Torej nekdo, ki se dobro počuti v lastni koži, ve kaj želi in kako to dobiti.

Lepota je v očeh opazovalca

Akne, mozolji, celulit, plešavost, debelost..in na dobri poti smo, da naše pomankljivosti organiziramo po abecednem redu. Enako je pri vseh – čisto vsak od nas ima vsaj eno (lažemo, več) stvar na sebi, s katero ni zadovoljen in bi jo vsaj delno zamenjal in to je človeška narava. Zato ni pomembno koliko se sebi zdimo nepopolni, bolj je pomembno kako zadovoljni smo sami s seboj, kljub tem pomankljivostim. Samozavest je sama po sebi seksi in zadosten razlog, da pustimo vtis.

Odločitev je padla – in spodnje perilo tudi

Kdaj je naša spolna samozavest najnižja? Ravno v tistem trenutku, ko bi jo morali držati na zadovoljivi stopnji – na začetku zveze, z novim partnerjem/ko. Nekaj novega pomeni negotovost, izhod iz cone udobja v nepoznano in če nas ta nekdo zelo privlači, nam sorazmerno z željo raste tudi trema – postanemo bolj kritični do sebe, skrbi nas ali bomo izpolnili pričakovanja ali pa doživeli brodolom brez nove priložnosti. Ni v veliko tolažbo, ampak tako se počuti tudi druga stran.

Moški začnejo, ženske se odzovejo

Za dober del slabe spolne samozavsti se lahko zahvalimo družbi okoli nas, ki nam zapoveduje kako bi v seksu morali delovati– moški je ta, ki začne, ki vodi, ki uvaja nove stvari, nove igračke v spalnico, ki si mora želeti seks vedno in povsod, kateremu je seks potreben in tisti, ki ima fantazije. Ženska pa je ta, ki se odzove – ta, ki ji je družba nadela vlogo, da pasivno čaka, v nasprotnem primeru bo na slabem glasu. Seveda so se ti kalupi v zadnjem času malo sprostili, vseeno pa še vedno vlada mišljenje, da se moramo držati teh vlog, v nasprotnem primeru bi se lahko kaj, kar smo rekli, zaprosili ali naredili, napačno razlagali.

Vloge nas omejujejo in ustvarjajo monotonost

Moški ne želijo biti vedno aktivni, iskati seks kot, da prosijo dekle ob koncu semestra in na slepo otipavajo kaj novega bi bilo všeč njegovi partnerki. Ženske ne želijo biti vedno pasivne, skrivati kaj vse bi želele poizkusiti in čakati, da na vsake toliko lahko prevzamejo vajeti v svoje roke. Poigrajte se, bodite kreativni in ne bojte se tu in tam spremeniti ustaljenih tirnic. Na kratko, bodite spolno samozavestni!

Image: bart78/Bigstock.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.