Zapoznela ejakulacija in kako jo premagati

Zapoznela ejakulacija

Zapoznela ejakulacija je tretja po pogostosti spolnih težav pri moških (po erektilni disfunkciji in prezgodnji ejakulaciji), čeprav se dogaja zelo redko v primerjavi s prvima dvema.

Kaj je zapoznela ejakulacija?

Zapoznela ejakulacija je pojav, ko moški potrebuje izrazito veliko časa, da doživi orgazem in ejakulira, ali pa sploh ne more doživeti orgazma (anejakulacija), kljub seksualni stimulaciji.

Običajno moški doživi orgazem po nekaj minutah penetracije, moškemu z zapoznelo ejakulacijo pa lahko vzame tudi pol ure do 45 minut ali več.

Treba je tudi opomniti, da moški, ki imajo težave z zapoznelo ejakulacijo po pravilu nimajo problemov z erekcijo.

Vrste zapoznele ejakulacije

Kot seksualni problem je zapoznela ejakulacija prisotna v eni od štirih stopenj intenzitete:

1. moški lahko doživi orgazem med odnosom, ampak samo v določenih pogojih (npr. določenem položaju)

2. moški ne more ejakulirati med penetracijo, ampak lahko pri stimulaciji z roko ali oralnem seksu

3. moški lahko ejakulira samo s samozadovoljevanjem, ko je sam

4. moški sploh ne more ejakulirati, neodvisno od okoliščin

Če prihaja do zapoznele ejakulacije pri vseh seksualnih aktivnostih, samostojno ali v paru, govorimo o splošni zapozneli ejakulaciji.

Če do zapoznele ejakulacije prihaja samo pri določenih spolnih stimulacijah, pri določenih pa z njo ni problema, govorimo o situacijski zapozneli ejakulaciji.

Pri situacijski do ejakulacije največkrat ne pride, ali pride kasneje, pri penetraciji v nožnico, pri ostalih spolnih aktih s partnerico pa je po pravilu manj problemov. Pri samostojni masturbaciji moški teh problemov nima in pride do orgazma redno in mnogo hitreje.

Situacijska zapoznela ejakulacija je lahko povezana z navadami, naučenimi pri masturbaciji, kjer problem nastane, ker je stil moške stimulacije hiter in močan, kar moški ne more delati s partnerko ali partnerjem. Mnogo moških, ki trpijo zaradi zapoznele ejakulacije pri masturbaciji uporabljajo veliko hitrost in pritisk in pridejo do orgazma zelo hitro.

Za zdravljenje je izrazito pomembno prepoznati čas nastanka in okoliščine, pri katerih je prišlo do zapoznele ejakulacije. Z obzirom na čas nastanka lahko zapoznela ejakulacija povzroča probleme že celo življenje (primarni tip) ali se pojavi kasneje (sekundarni tip).

Primarni tip zapoznele ejakulacije obstaja od začetka spolnih aktivnosti in spremlja moškega v celotni spolni zgodovini. Na drugi strani sekundarni tip nastane v določenem obdobju življenja in prej teh problemov ni bilo.

Vzroki

Življenjsko strokovnjaki najpogosteje povezujejo s psihičnimi vzroki – kot tudi pri drugih spolnih problemih pri moških. Zapoznela ejakulacija je lahko posledica stroge verske vzgoje in obravnavanja svoje seksualnosti kot nekaj umazanega in slabega, s čimer postane ejakulacija in orgazem vrhunec nezaželene stimulacije pri anksioznosti vezani na »posipanje semena«.

William Masters in Virginia Johnson, ena od prvih raziskovalcev človeškega spolnega obnašanja sta iskala vzroke zapoznele ejakulacije pri verski vzgoji in sta razlagala, kako verski fundamentalizem v veliki meri preprečuje spoznanje o spolnosti, zaradi tega se pri posameznikih lahko zgodi, da se ne »naučijo« ejakulirati ali pa imajo probleme pri spolnih aktivnostih na splošno.

Psihični vzrok zapoznele ejakulacije (primarne ali sekundarne) je lahko tudi močna potreba posameznika po kontroli. Kontrola nad lastnim užitkom in prizadevanje po zamaknjeni ejakulaciji, kot tudi strah pred nosečnostjo pri prekinitvi, lahko dolgoročno privedejo do zapoznele ejakulacije, kot refleksa, da se pri seksu moški ne more sprostiti in prepustiti.

Ostali psihološki vzroki so lahko depresija, anksioznost in podobni psihični problemi, nizka samozavest ali slabo mišljenje o lastnem telesu, ter tudi že omenjeni verski ali kulturni tabuji. Tudi podzavestna agresija in stres sta lahko močna vzroka, ter slaba komunikacija v zvezi in neprimerljivost osebnih spolnih fantazij in resničnega seksa.

Fizični vzroki so lahko prirojene napake reproduktivnega sistema (ki lahko privedejo do retrogradne ejakulacije – moški ejakulira, a izliv ne pride iz penisa, ampak se vrne proti mehurju in vanj).

Zapoznela ejakulacija je lahko tudi posledica poškodovanih živcev, ki kontrolirajo orgazem, operacija prostate (ali odstranitev), nevrološke bolezni, kot so kap ali poškodbe živcev v hrbtenjači ter hormonsko neravnovesje (nizek nivo hormonov ščitnice ali nizek testosteron).

Zdravljenje

Nedavne raziskave o zdravljenju zapoznele ejakulacije poudarjajo pomen masturbacije, samostojne in v paru, in moralne podpore partnerja, tako, da je potrebna iskrena komunikacija o problemu in ga je potrebno reševati skupaj.

V največ primerih je zapoznela ejakulacija posledica naučenih praks skozi masturbacijo, enostavno rečeno, treba se je ponovno naučiti masturbirati. Moški mora v prisotnosti partnerice ali partnerja aktivno prakticirati drugačne vzorce masturbacije, kakor sprememba roke, uporaba masturbatorja, vztrajanje na počasnejšem in manj intenzivnem tempu in preizkušanje različnih položajev.

Če lahko doživi orgazem samo sam, je potrebno postopno in z mnogo potrpljenja vključevati partnerico ali partnerja. To je mogoče tako, da v prvi fazi moški masturbira sam ali skupno preko telefona ali chata ali podobnega sredstva komunikacije z drugo stranjo, tako da ona/on ve, da on masturbira.

Ko lahko na ta način sproščeno masturbira in doživi orgazem, je čas za drugo fazo – istočasna skupna masturbacija in opazovanje, ko on masturbira in doživlja orgazem. V tej fazi je zelo koristno menjati položaje in način stimulacije.

Ko se moški počuti udobno pri vseh vadbah, je nujno potrebno začeti postopno vpeljevati spolne odnose s posebno pozornostjo na specifične okoliščine, ki so do tedaj oteževale ejakulacijo.

Če so se težave dogajale zaradi strahu pred nosečnostjo, začnite uporabljati kontracepcijo, če moškemu primanjkuje stimulacije pri penetraciji se dogovorite za scenarij, ki ga najbolj vzburja, če je nesamozavesten in ima težave s svojimi sposobnostmi pa začnite s seksom šele, ko je samozavest stabilnejša in podobno.

Pri teh vadbah je ključen pozitiven odnos, pogum in odnos do samih vaj, kot nuja, ker je enostavno treba »vaditi vlogo«, kar zmanjšuje psihološki pritisk.
Če se pravilno zoperstavite proti zapozneli ejakulaciji, je odstotek uspeha zelo visok.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.