Seks med menstruacijo?

Seks za vrijeme menstruacije

Statistično ženska v povprečju preživi okoli 3000 dni ali malo manj kot 10 let svojega življenja z menstruacijo. Ti dnevi so pogosto preživeti v čokoladni meglici, splošnem nelagodju in zavračanju teka po cvetočih travnikih (ne glede na to, kako nas prepričujejo reklame), včasih pa tudi v zelo, zelo vznemirljivem seksu.

Za & proti

Nekatere ženske med menstruacijo trpijo izjemne bolečine ali občutijo fizično nelagodje, zaradi česar je seks zadnja stvar, ki jim pride na misel.

Drugi del žensk lahko doživi menstruacijo kot spolno zelo vznemirljivo, razlogov za to pa je veliko – hormonski vrtiljak, skozi katerega potujejo (1. dan pade raven testosterona in estrogena, vendar se okoli 3. dne menstruacije spet dvigne), povzroča povečano spolno željo in pogosto tudi povečano občutljivost zaradi boljše prekrvavitve v medenici.

Z zdravstvenega vidika ni prav nobenih ovir, da se prepustite seksu.

Sestavine, priprava & postrežba

Za vsak dober menstrualni seks se priporoča, da imate pri roki temno brisačo, vlažilne robčke in kondom.

Krvavitev lahko dodatno zmanjšate tako, da prakticirate misionarski seks, pri čemer ženska pod zadnjico postavi blazino in na njo brisačo, da bo penetracija pod večjim kotom glede na posteljo, kar bo zmanjšalo možnost pojavljanja krvavih madežev. Najboljši položaji so misionarski ali položaj ob strani, saj bo v teh primerih manj krvi kot, ko ste zgoraj.

Seveda, ne glede na previdnostne ukrepe bo seks v teh dneh malo neurejen, vendar nas to nikakor ne bi smelo motiti. Neurejen seks je najboljši seks!

Zdravstvene koristi

Seks med menstruacijo znatno zmanjša menstrualne bolečine in počutimo se bolje zaradi navala endorfinov (hormonov sreče) v možgane po orgazmu, tu pa so tudi druge zdravstvene koristi orgazma. Seveda, v primeru bolečin, se izogibajte penetraciji in do orgazma pridite s klitoralno stimulacijo.

Poleg tega, če imate običajno težave z vlaženjem vagine, so ti dnevi odlična priložnost za seks z naravno lubrikacijo.

Seks med menstruacijo je popolnoma naravna in zdrava navada in ne obstajajo nobene ovire, da bi si odrekli to zadovoljstvo.

Med menstruacijo sta vagina in maternica veliko bolj občutljivi na infekcije kot v preostalem delu ciklusa, zato naj tako vi kot vaš partner pred samim seksom posvetite več pozornosti higieni.

Faktor sramu

Del žensk se med menstruacijo počuti nezainteresirane, neprivlačne, morda celo umazane. Prva dva razloga sta večinoma rezultat hormonov, toda tretji razlog za izogibanje seksu bi moral biti enkrat za vselej pozabljen. Občutek, da je menstruacija “umazana”, kot tudi sram in prizadevanja, da nihče ne opazi, da jo imamo, so rezultat naše družbe, ki je menstruacijo in vse, kar je povezano z njo, še do nedavnega videla kot tabu temo.

Še nekaj desetletij nazaj se o menstruaciji v naših krajih ni smelo govoriti. Ženske bi krpe, uporabljene v ta namen, prale ponoči, da nihče od domačih ne bi slučajno izvedel, da ima menstruacijo, ob pojavu vložkov in tamponov pa so mnoge ženske te izdelke v trgovinah dobivale dodatno zavite v neprozoren papir. Danes je situacija drugačna, čeprav je v reklamah menstruacija še vedno nenavadno modre barve.

Pozabite sram in ljubite sebe točno takšne, kot ste.

Ali lahko zanosim med menstruacijo?

Nasprotno od ustaljenih prepričanj, lahko! Možnost je sicer manjša, vendar vse odvisno od dolžine ciklusa. Kot verjetno veste, se menstrualni ciklus meri od prvega dne krvavenja do prvega dne naslednjega menstrualnega krvavenja. Povprečni menstrualni ciklus traja od 28 do 32 dni (od tega krvavenje lahko traja 2-7 dni), vendar se za normalno šteje tudi nekoliko daljši ali krajši ciklus (24 do 35 dni).

Ovulacija je kratko obdobje v ciklusu, ki traja le 12-24 ur, v katerem je jajčece pripravljeno za oploditev. Življenjska doba spermijev je veliko daljša od tega obdobja in znaša od 3 do 6 dni od ejakulacije. Ovulacija se povprečno zgodi 14 dni pred prvim dnem naslednjega krvavenja.

Če imate nepravilen ciklus ali se iz kakršnega koli drugega razloga ovulacija zgodi prej (npr. 9. dan ciklusa), in ste imeli spolni odnos med menstruacijo (npr. 6. dan ciklusa), obstaja objektivna možnost, da zanosite.

Najboljša preventiva neželene nosečnosti je uporaba kondoma, ki vas hkrati ščiti tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi. Torej, kondom je pomemben del celotne zgodbe.

Image: lekcej/Bigstock.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.