Španske muhe – afrodiziak ali strup?

Španjolske mušice

Uporaba afrodiziaka, kot sestavino, ki se že od davno uporablja za večje poželenje in boljši libido pri obeh spolih, presega vse starostne, rasne, verske in kulturne meje: Vsi si želimo odlično, sijajno in še boljše spolno življenje!

Beseda “afrodiziak” prihaja iz grške besede aphrodisios, preveden pomen – “ ki se nanaša na Afrodito”, beseda je namreč, o grški boginji ljubezni. Tisočletja so ljudje uporabljali različne jedi, pijače, narejene iz naravnih pripravkov, za katere so trdili, da povečujejo spolno željo.
Ob tej priložnosti se bomo dotaknili, določenega pripravka, okoli katerega obstaja veliko polemik (Spanish Fly).

Kaj so to “španske muhe”?

Od vseh afrodiziakov, ki so nastali, obstajali in izginili skozi stoletja, so španske muhe vsem najbolj poznane, vendar to kar je izjemno pomembno – so najnevarnejši pripravek, ki naj bi povečal spolno željo in spolno vzburjenje pri pripadnicah lepšega spola.

Pripravek “španske muhe” se pripravi iz insektov zelene barve Lytta vesicatoria, ki v svojem telesu ustvarja in izloča sestavino imenovano cantharidin (kantaridin). Pripravek se dobesedno izdeluje iz sušenih insektov, zmletih v droben prah, kateremu se nato dodajo razni dodatki, ter se vse skupaj vmeša v vodno ali alkoholno osnovo. Pripravek se zaužije oralno, s kaplicami ali v kapsuli. Kantaridin, kot aktivna sestavina je močan iritant (dražeče deluje na kožo in sluznico), ki v kontaktu s kožo, v istem trenutku povzroči vnetne mehurje. Torej, začnimo pri vprašanju: Ali želite kaj takega popiti ali zaužiti oralno?

Razlog zaradi katerega verjamemo, da španske muhe povečujejo spolno željo, je to da ta preparat po zaužitju privede do iritacije celotnega sistema skozi katerega potuje: usta, požiralnik, želodec, črevesje, ledvice in na koncu – končni del urinarnega trakta. Ta nastala reakcija dovaja kri v urogenitalno območje, kar se lahko občuti kot spolno vzburjenje. V bistvu pa to ni vzburjenje, ampak vnetno draženje. Torej, ta snov dobesedno zastruplja celoten organizem.

Zakaj se že tako dolgo uporabljajo? Verjetno zato, ker so nevarne in so že iz tega razloga zanimive. Takšen pristop je ustvaril svojevrstno virusno akcijo, na katero mnogi še vedno nasedajo.

Učinek na zdravje

Španske muhe so nevarne za celoten organizem, ob tej priliki bomo navedli najbolj škodljive učinke:

Prebavni sistem
Po zaužitju pripravka se začne pojavljati pekoč in žareč občutek v grlu in požiralniku, nato pa še v želodcu. Lahko se pojavi, skoraj neustavljiva žeja. Ti problem so lahko tako intenzivni, da je oseba potrebna nujne medicinske pomoči.

Vid
Pogost stranski učinek tega “spodbujevalca” je zamegljen vid. Začasno, pri nekaterih traja dlje, pri nekaterih osebah manj.

Nevrološki stranski učinki
Španske muhe zelo pogosto spodbudijo raznolike nevrološke stranske učinke, ki od osebe do osebe drugače delujejo. Od zmedenosti, pretiranega vznemirjenja (ne spolne narave), pa vse do psihoze, ta pripravek pogosto povzroča trajne nevrološke posledice.

Poškodba ledvic
Ko strup potuje skozi organizem, se med potjo ustavi tudi v ledvicah in na njih deluje enako dražeče kot na druge organe, ter povzroča vnetje.

Urogenitalni sistem
Kot smo že na začetku omenili, španske muhe povzročajo vnetje urogenitalnega trakta. Eden od najblažjih stranskih učinkov, povezanih s tem pripravkom je pogosto uriniranje. Pri tem imamo v mislih, urinarjenje na vsakih par minut! Zamislite si, kako zabavna je lahko načrtovana sexy večerja, preživeta na toaleti..
O resnih komplikacijah in stranskih učinkih tega pripravka pa raje sploh ne omenjamo, zelo velika verjetnost je, obisk zdravnika zaradi hudega vnetja.

Možne so smrtne posledice
Ne, ne šalimo se o resnih svareh. Lahko, da se sliši neverjetno, ampak uživanje španskih muh, v prevelikem odmerku, ima smrtne posledice. Namreč, pripravek vsebuje stupene snovi, ki v majhnih količinah delujejo le kot slabost, v večjih količinah pa so lahko smrtne.

Na kratko, od španskih muh, poleg vnetja, ne boste dobili nič drugega. Ogrozili boste vaše zdravje in to zelo resno. Predvidevamo, da ste ta članek začeli brati, ker želite povečati svojo ali partnerjevo spolno poželenje. Na tržišču obstaja veliko izdelkov, preverjenih evropskih proizvajalcev (Pjur, Viamax, Durex), ki se nanašajo lokalno, v obliki gela, spreja ali lubrikanta in so popolnoma naravni, iz dokazano stimulativnih rastlin, ki so celo zdravilne za vašo kožo, ter sluznico.

Zaključek je popolnoma jasen: španske muhe niso afrodiziak, ampak snov, ki je resno škodljiva za človeški organizem! Izogibajte se jim.

Image: PixelsAway/Bigstock.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.