Seks je prioriteta – planirajte ga v naprej!

Seks je prioriteta

Planiranje seksa v naprej je vse bolj pogosto pri mladih parih, ki imajo vedno manj prostega časa, pri parih z mladimi in malo manj mladimi otroki, ter tudi splošno pri parih, ki so že dolgo skupaj. Neusklajeni delovni časi, delo med vikendom, nedostopnost babic za varstvo otrok, stres, preutrujenost s službo, pomanjkanje privatnosti zaradi premalo kvadratnih metrov v stanovanju in pomanjkanje »metuljčkov« v dolgoročnih zvezah lahko zelo poruši seksualno dinamiko, zato se nekateri pari odločajo za planiranje seksa, kot načina, da svoj odnos obdržijo na določenem nivoju. Pogledali smo v predsodke o praksi, ki se jo običajno smatra za ne-spontano in nezanimivo, ampak je pravzaprav lahko bilka za rešitev zveze.

Planiranje uničuje spontanost

V nasprotju z običajnim mišljenjem, planiranje seksa ne bo uničilo spontanosti. Če razmišljate o tem ali je planiranje seksa za vas, pomeni, da spontanosti tako ali tako ni več na zadovoljivem nivoju in da želite pogostejši ali kvalitetnejši seks.

Zakaj je spontanost tako zaželena?

Na kratko, zaradi popularne kulture. Naučeni smo, da je dober seks strasten, impulziven, živalski, rezultat kemije od katere se trgajo srajce, kot na poroki v gasilskem domu in da orgazmični kriki razbijajo sete kozarcev. Taka kemija je prisotna samo v začetkih zveze in kasneje spontanost slabi, ampak to ne pomeni, da mora biti seks slabši ali manj vzburljiv – ker vse to je odvisno o načinih na katere se pari zanašajo s prehodom iz faze zaljubljenosti v fazo ljubezni.

Pogovor o planiranju

Pred samim planiranjem se moramo pogovoriti. V pogovoru se dotaknite tem zakaj planirati – kaj pričakujete, je poanta samo v pogostosti ali tudi v kvaliteti seksa, ter tudi ali želite na splošno delati na odnosu. Želite planirati samo seks ali kvaliteten skupen čas? Toplo priporočamo, da ima pogovor poudarek na planiranju in na prakso, ki vaju bo ponovno zbližala in dolgoročno dobro vplivala na odnos.

Kdaj?

Karkoli se odločite, ne držite se dogovora kot pijanec plota. Namesto, da se dogovorite »seks v sredo, pa tudi če padajo sekire, če bruham, če pridejo tete iz Kanade«, kar bo to na enega ali oba partnerja naredilo pritisk in privedlo do nejevolje, če boste želeli iz kateregakoli razloga spremeniti načrte. Zato se dogovorite za bolj okviren čas. »V 3 dneh« ali »zjutraj čez vikend, ko otroci spijo« to bo dalo enemu ali drugemu partnerju dovolj časa, da se pripravi in da se ne počuti kot, da to mora ampak kot, da to želi in zato bo že pričakovanje vzburljivo. Planirajte užitek, ne obveznost.

Kako?

Planirani seks ne pomeni, da boste v torek odštevali »5, 4, 3, 2, 1 …seks!« niti, da se dogovorjeni datum ali čas ne moreta spremeniti. Seks se lahko planira tudi z navihano e-pošto ali sporočilom, ki napoveduje vaše namere, rezervirano sobo ali apartmajem ali s seksi darilom s katerim presenetite partnerja.

V kateri situaciji planirati?

Planiranje je lahko posebno dobro za odnos ko je reč o partnerjih, katerih libido je različno močan, oziroma neusklajen. V tem slučaju partner z močnejšim seksualnim nagonom s planiranjem pokaže, da razume potrebe in ovire, ki jih lahko čuti partner, katerega libido je »kriv« za pomanjkanje seksa in mu daje potrebno »svobodo«. Z druge strani pa bo planiranje seksa privedlo do pogostejšega (in kvalitetnejšega) seksa, ker bo zmanjšalo obtožbe in prepire. V srži stvari je, da se ne postavljate v pozicijo, kjer je ena stran tista, ki sili in druga tista, ki je prisiljena.

Organizacija je temelj dogovorjenega seksa

Dogovorjeni seks bo funkcioniral odlično če je tudi ostanek vašega dneva do neke mere organiziran. V kaotičnem okolju vidika seksa, kot še ene obveznosti, ki vas čaka, zna biti to zelo kontraproduktivno, zato združite moči in ostanek obveznosti spremenita v skupno druženje v katerem uživate kolikor lahko.

Zaženite zaspani motor

Splošno govoreče, bolj, kot je seks reden, tem bolj ga želimo in obratno, zato lahko faza planiranja privede do pogostejšega spontanega seksa, ker bomo imeli višji libido. Planiranje seksa naj ne bo trajna odločitev in tudi ne pomeni, da ne smete biti spontani. Če ste zaspali v rutino je lahko obdobje dogovorjenega seksa efektiven način, kako prebuditi željo v vas, ki je samo malo zaspala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.