Zgodovina spolnih igračk

dildo

Po človeku in penisu, obstaja falična oblika. V modne, dekorativne, religijske namene ali pa izključno za zabavo, dildo je del človeške zgodovine. Naredimo kratek pregled dolge in neobičajne poti, ki so jo spolne igračke naredile skozi zgodovino.
Prvi znani dildo, ki so ga našli paleontologi, sega v dobo paleolitika (stara kamena doba, prvo obdobje v človeškem razvoju, od 2,5 milijon let pred Kristusom do 10000 let pred Kristusom).

Narejen je bil iz sedimentne kamnine in spoliran do maksimalne gladkosti in sijaja. Obstaja znanstvena polemika, o tem, ali je bil izdelan v religijske namene ali z namenom spolne igračke. No, bilo je kakor je bilo, razne falične oblike, izdelane iz kamenja ali okostja so najdene v vsakodnevnem osebnem prboru; posoda, glavnik, igle za šivanje…
Potem v ospredje stopijo Grki in Rimljani. Oboji so bili politeisti (mnogobožci), ki so med drugim častili boga Dioniza (Bacchus, Liber), boga vina in plodnosti. Zato so se falični predmeti uporabljali v različne obredne in religijske namene.

Tudi pred odhodom na vojaške pohode, so Grki svojim ženam podarili ti. “olisbos”, predhodnik dilda, kot spolno igračko s katero bi preprečili histerijo za katero je veljalo, da se pojavi zaradi pomankanja semena.

Rimljani so izumili dvojni dildo, za uporabo pri obredih ali za zabavo s prijatelji. Grki pa so odgovorni za izum prvih prevlek za penis, ki so bile narejene iz živalske kože, penisu so med seksom dodale obseg in teksturo.

Prvi vibrator pa naj bi izumila Kleopatra z zelo pogumno potezo. V votel kos lesa je zaprla nezadovoljne čebele. Uh, to je bilo res pogumno!
V antični Kitajski, v dobi dinastije Jin in Song, so izumili prve obročke za penis. Narejeni so bili iz kozjih vek s trepalnicami. Predhodno obdelan, naj bi se zavezal okoli penisa in s tem vzdrževal in podaljšal erekcijo, medtem, ko so trepalnice dodatno stimulirale žensko.

Prihajamo do neverjetno močnih vagin! Ben Wa kroglice so bile izumljene okoli 500 let pr.n.št. na Japonskem. Prvotno so bile zasnovane kot dve kovinski kroglici, ki sta se vsatvili v vagino. Imenovali so jih tudi geisha kroglice, ker je bil njihov namen povečati moško zadovoljstvo, kasneje pa so odkrili, da izjemno dobro okrepijo mišice medeničnega dna in s tem nudijo večji užitek in bolj ozek občutek, preprečujejo inkontinenco in na splošno učvrstijo tkivo vaginalne stene. Zaradi tega so postale nizogiben dodatek za treniranje vaginalnih mišic, danes jih imenujemo Keglove vaje.

Verjetno so tudi vse ostale civilizacije skozi zgodovino uporabljale različne vrste faličnih predmetov, predvsem z namenom spolnega zadovoljstva.

Približujemo se novi dobi.
S svojimi opisi bičev, ščipalk za bradavičke, privezovanje in vezanje, Donatien Alphonse François de Sad, bolje poznan kot Marquis de Sade, je s svojim konzervativnim romanom Justine, iz l. 1791, zaslužen za uvajanje in predstavitev ideje suženjstva in dominacije v seksu. Izraz “sadizem-mahonizem” (SM) izhaja iz de Sadea in njegovega kolega avtorja Leopolda von Sacher-Masoch, ki je pisal o moški podrejenosti. Vendar za razliko od deSadovskih erotičnih mučenj iz 16. st., današnjemu BSDM (bondage, sadism, domination, masochisem) skupnost sledi s trdno določenimi pravili, vsako dejanje je popolnoma sporazumno.

Toda kako je izumljen prvi, pravi vibrator?
Potrjeno je, da se ženske tažave kot so glavoboli, vrtoglavice, depresija, nervoza, lahko zelo uspešno zdravijo z orgazmom! Na začetku so to zdravniki izvajali ročno, vendar so kmalu ugotovili, da je za to potrebno preveč časa, zato so izumili prvi vibrator. Prva takšna naprava je delovala na paro.

S prihodom v 20. stoletje in novo tehnologijo, izumom gume in elektrike, so postale spolne igračke nekaj čisto drugega. Vibrator je bil peti po vrsti komercialnih električnih naprav. Takoj za čajnikom, toasterjem, šivilijskem stroju in sušilcu las.

Svet spolnih igračk se je popolnoma spremenil, od kar je javnost, zahvaljujoč poznani seriji “Seks v mestu”, prvič slišala za rabbit vibrator. Vsi verjetno že veste, da je rabbit vibrator – vibrator z nastavkom za stimulacijo klitorisa. Prodaja vibratorja se je večkratno povečala po tem, ko je Charlotte v seriji ustvarila posebno vez z eno takšno napravo.
Zahvaljujoč temu dogodku, spolne igračke končno vstopajo v mainstream in ne veljajo za nekaj slabega, čudnega, nenormalnega, vendar postajajo zaželjen dodatek v spolnem življenju.

Potem dirigentsko palico prevzame Christian Grey. “Petdeset odtenkov sive” (50 Shades Of Grey), britanske avtorice E.L.James, je erotični roman iz l. 2011, katemu po izjemni branosti sledijo tudi nadaljevanja “Pedeset odtenkov temne” in “Petdeset odtenkov svobode”, je vpeljal BSDM verjetno v vsako spalnico. V eksplicitnih erotičnih prizorih , igrajo glavno vlogo spolne igračke. Veliko je elementov BSDM-ja, kar je odlično sprejeto iz strani bralcev, po čemer lahko predvidevamo, da je zanimanje prebivalstva za takšno obliko seksa širša od pričakovane.

Zahvaljujoč temu, se mnoge ženske (in moški) osvobajajo sramu pred erotiko, sramu pred uživanjem v svojih strasteh in fetiših, ter sramu pred nakupom spolnih igračk.

Glede na vse, se najbolj pomembno dejstvo ni spremenilo. raziskave iz l. 2009, kažejo, da so ljudje, ki uporabljajo spolne igračke fizično in mentalno bolj zdravi od ljudi, ki jih ne prakticirajo.

Morda so viktorijanski zdravniki veeno imeli prav?

Image: syahdiar.org

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.